Monday, February 16, 2009

Piknik 14th. versi 1.0

Mungkin hampir 8 tahun aku tidak menjejak kaki ke sini. Alahai, kaki, betis, belakang aku suma sakit. Maklumlah, sudah lama tak pergi outing macam ni. Kali ini, aku dan adik aku, menjejak parents aku di kebun keluarga kami yang terletak di Batu 27, Kampung Garinono, Sandakan. Macam biasalah, dslr memang setia di tangan. Kebetulan, aku juga meninjau serba sedikit tentang kebun ni. Kan keluarga aku ada perancangan mahu memajukan sektor pertanian di tanah ni. Ok, jadi, sila-sila tinjau.

Banyak upgrading telah dilakukan oleh pihak kerajaan negeri Sabah di kawasan ini. Ini termasuklah pembekalan tenaga elektrik dan air. Oh Ya, di sini juga ada liputan Maxis 3G. Hahahahhahaa.... magic-magic!


Hakhakhak, bila setting manual, aku memang failed. Aku rabun lah.Erm..memang limited bila outdoor event. Jadi, aku bersabar lah.
Ikan kecil yang aku pancing ni, memang tak sampai hati aku nak makan. Tapi, bila dah rasa best pula, aku makan lagi lah. Goreng biasa saja.

Pokok asam jawa ni tinggi tau.

Tanaman kelapa ini hampir sama usianya dengan Dang Yunos.

Cacing-cacing tanah di sini sebesar jari kelingking orang dewasa. Aku gerun ok!


Ubi kayu diasing-asingkan.

Rumah kebun ini sunggoh sweet. Hahahahah..

Bapa dan Along.

Masa aku kecil-kecil dulu, sungai ni memang lebar. Sekarang kenapa aku rasa kecil sangat? Atau biji mata aku dah mengecil?


Inilah Pokok Tuhau. Bau dan bentuk lebih kurang sama dengan Bunga Kiantan. Tapi Tuhau ini lagi marvelooossss....Wa cakap lu!


Mudah-mudahan yang dirancang, akan berjalan dengan lancar.

Nantikan versi kedua.

7 comments:

pert DMQ said...

Mas Tq letak blog mu di sini. Aku pun letak blog mu gak d blog kue. Lain cerita aku pun yg tinggal sandakan ni x penah pun pg GaRINONO.dULU KU PERNAH TINGGAL BT 22 sAKILAN desa SAMPAI DARJAH DUA EHHE

pert DMQ said...

jd model? hehe ala...ruginya aku di Ampank sekarang ni lama dah x baliks sandakan.. xpalah keep in touch jak manatau kan kubalik bilehla...mau tanya ni yg d slide mu tu c yg pakai tudung itam tu c pida ka

Madu Beracun said...

bestnyaa melawat kebun..
aku rindu dengan perkara2 seperti ini...
tuhau, yah paling marvellous itu! ekekeke!


uwaaa mo balikkk kampungggg baaaa baca entryy niii!!!

bonda said...

Aku mo balikkkkkkkkkk!!!!!!!!

sandakanorigin said...

kau org batu 27 jugak?apasal x pernah jumpa masa kecik?rumh aku atas bukit btu 27..skang dah takde

Facet said...

tamau tamau tamau mkn tuhau :&

Anonymous said...

pok.....aku tgk tu jln raya sd siap....3 tahun aku berulang trn sdkn....baru plak tahun ni dia nmpak cantik.....mcm tau2 jak aku dtg naik keta...hehehehe