Monday, February 2, 2009

Jangan Pikir Lama.

Kalau kamu fikir kamu bitch atau slut, teruskan berfikir mengenainya. Aku sedikit marah masa buat entry ini. Oh ya, sudah lama tidak marah-marah.

Aku fikir aku ada seorang kawan perempuan. Aku tak pasti kenapa aku harus terasa hati atau marah kepadanya. Kalau dia mahu marah apa yang aku luah di sini, teruskan. Jadi dia boleh tahu isi hati aku ini. Aduh, bukan mudah mahu menjadi kawan kepada kawan yang lain, kamu tahu?

Aku sudah tak tahan dengan tekanan perasaan aku ni. Kawan-kawan lain bertanya kepada aku kenapa aku tidak bertegur sapa dengan dia. Setiap manusia ada takat kesabaran, jadi begitu juga aku.

Begini ceritanya..

Dia meluah kepada aku yang dia sedang mengandung anak tak sah hasil dari hubungan badan dengan kawan lelaki aku juga. Aku memang sedikit rasa sedih dengan keadaan itu. Ada cerita lain tentang dia, tapi aku tak mahu cerita tentang cerita lain itu di sini. Jadi macam drama swasta di tv-lah. Bla..bla..bla…kawan lelaki aku itu tidak mengaku tentang perkara ini. Aku tak sebelahi mana-mana pun, tapi aku masih ambil berat kawan-kawan aku itu. Jadi, aku dengar kedua belah pihak punya cerita.

Dipendekkan cerita, si perempuan tak mahu simpan anak tu (ada sebab kukuh dan aku boleh terima). Jadi dia mengambil keputusan untuk gugurkan kandungan itu saja. Babe, kamu kena fikir banyak kali perkara ini, jadi teruskan pembacaan. Mulanya dia tak mahu bagitau pun perihal preg dia ni kat kawan lelaki aku itu. Tapi, setiap kali YM dengan aku, dia mengadu blab la bla pasal lelaki itu. Aku pun ambil peranan sebagai kawanlah. Aku cakap kat dia, memang kita boleh jangka lelaki tu takan kawin dengan si perempuan ini sebab lelaki tu ada gf lain dan mereka berdua ni dah break pun. Jadi, aku suruh dia terus terang saja dengan lelaki tu, dan aku yakin lelaki tu masih ada perasaan sekurang-kurangnya tahu tentang pengguguran itu. Aku tak tau la kawan perempuan aku ni, boleh pula dia pergi hint-hint dekat gf lelaki tu. Gf lelaki tu tau mereka ni pernah ada hubungan pun. Ofkoslah si gf ni akan naik sheikh kan?

Pasal si lelaki pula. Dia menafikan perkara ini. Dia kata kat aku, dia tak pernah pun buat hubungan badan dengan si perempuan ini. Lagipun, mereka ini couple tak lama, dan jumpa dalam 2, 3 kali. Aku tak pastila keadaan 2, 3 kali tu macamana kan?

Kalau dah keadaan macam ini, aku sarankan mereka selesaikan secara berdepan. Tak mahu ada pihak teraniaya dan menganiaya. Si lelaki bersetuju untuk berdepan antara dia bersama gf dia dan perempuan itu. Perkara ini bukan aku saja yang tahu, tapi dah ramai kawan-kawan yang tahu. Yang terdekat pun rasa semacam dengan masalah ini. Ya la, kalau kau tak buat hubungan badan dengan lelaki tu, macamana kau boleh mengandung kan? Ke buat dengan orang lain, tapi kau letak nama orang lain?

Yang aku pening ni, kawan perempuan aku tu cakap, dia akan berbincang dulu dengan family dia tentang perkara ni, dan akan bawa salah seorang sibling dia ni berjumpa dengan si lelaki tu. Kamu tak fikir ke tindakan dia tu bakal mencetuskan lagi banyak masalah. Kalau dia nak bawa family, lebih baik dia jaga saja kandungan tu kan? Lagipun dia bukan di bawah umur pun, jadi takan jadi kes juvana pun.

Aku tak sebelahi kawan lelaki aku itu, sebab dia bersedia untuk berdepan menyelesaikan perkara ini. Dia pun rasa difitnah. Siapa memfitnah dan teraniaya, aku dan kawan-kawan aku galakkan selesaikan perkara ini secara berdepan. Sebab dah memang sah-sah kawan perempuan aku takmau kandungan tu.

Yang aku lagi haru, perkara ini berlarutan selama 3 bulan. Bulan pertama dia mengandung, dia bz mencari duit untuk tampung kos pengguguran. Dia kata kat aku dalam RM 600 ke RM 1200. Jadi, aku tak kisahlah sebab aku rasa dia pun boleh fikir mana nak cari duit, lagipun dia pun baru mendapat pekerjaan. Tapi bila nak masuk bulan kedua, dia still tak boleh lagi jalankan proses pengguguran dengan alasan doktor tak benarkan atas sebab kesihatan dia ni. Ok, aku boleh terima lagi. Tapi dalam masa yang sama, dia begitu teruja sekali nak bawa kawan-kawan lain pergi clubbing. Itu hak dia, tapi dalam masa yang sama juga mengadu tak habis-habis dengan aku, maki hamun lelaki tu. Atau, dia sedang stress?

Bila dah nak masuk bulan ketiga, dia bagitau aku dia makan pil buat gugurkan kandungan? Wat da fuck?? Wat da been fucked? Dia sendiri kata kat aku, doktor masih tengok kadar kesihatan dia camana, tapi boleh pula dia pergi beli ubat kat farmasi dan makan tanpa nasihat doktor? Tapi malangnya, kandungan dia still tak boleh gugur even dah 10 hari makan pil itu berterusan. Aku tak tau apa yang dia fikirkan masa tu. Dalam masa yang sama, aku dengar dia ada skandal dengan lelaki lain. Ok, maybe dia tengah stress dan mahukan perhatian yang lebih. Heloooooo… dalam masa yang sama dia masih maki hamun kawan lelaki aku tu. Hah, kan dah jadi masalah besar bila gf si kawan lelaki ni pegi maki hamun dia pula. Aku anggap mereka tu dua duanya sedang mengalami tekanan perasaan.

Lelaki tu setuju nak berdepan selesaikan perkara ini.

Tapi perempuan tu bagi banyak alasan yang buat orang lain bengang.

Masih mengadu dengan aku dan sampai satu hari aku pula yang bengang.

Satu hari tu, aku tanya keadaan dia camana. Masih dengan keadaan yang sama. Aku pun terus terang dengan dia, supaya jumpa dan selesaikan keadaan tu. At least, tiada pihak yang sedap sendiri saja kan? Lagipun, kawan-kawan dah anggap perempuan ni macam menipu pasal hal ni. Lastly, dia kata kat aku, kalau dia p jumpa pun keadaan tetap sama dan dia tak mahu buat sekali lagi kesilapan dengan perjumpaan itu. Aku cakap kat dia, kalau itu dah keputusan dia, jadi jangan menyesal dan jangan lagi mengadu pasal hal ini. Dia dah nekad mahu tanggung kebodohan-tidak-sengaja dia sendiri. Tiba-tiba dia naik angin, dia kata aku tak faham keadaan dia. Aku ke tak faham atau dia sengaja buat masalah ni lagi besar? Boleh pula dia kata, dia tak tahu macamana perkara ini boleh tersebar dan semua kawan-kawan dah tahu perkara ini. Sekaligus buat dia rasa malu sehebatnya. Aku tak tahu, dia luar sedar atau tidak. Sebab dia sendiri yang bagitau perkara ini dengan aku, dan aku sendiri tak hebahkan pada sapa sapa pun buat masa tu. Kawan-kawan lain pun tanya kat aku, pasal dia sendiri yang bagitau perkara ni dengan kawan-kawan kitorang tu. Sapa yang buat masalah dan sebar sendiri sebenarnya? Boleh pula dia pegi tanya pil gugur kandungan tu kat kawan kepada exbf dia tu? Pakai otak la babe, kau kata kau dah jumpa doktor, doktor tak bagi gugur sebab kesihatan tak menentu, lepas tu kau pandai-pandai pegi beli sendiri lepas tu masalah pula tak boleh gugur. Betul-betul tak pikir ke? Boleh pula cakap soal nak halalkan bunuh diri.

Dengan keadaan dia yang buat satu benda tak pikir guna otak, jadi aku pun back off la.

Aku terasa bila dia cakap entah sapa yang sebarkan perkara ini. Aku terasa sebab dia mengadu kat aku perkara ini. Jadi, bila dia dah cakap macam tu, aku pun mengagak, aku dah tak boleh bantu dia lagi. Dia sendiri buat masalah dan buat masalah ini jadi lebih besar lagi. Sekarang ni pula, dia mengadu kat kawan lain, kenapa aku dah tak tegur dia dah.

Aku dah hampir berjaya kawal perasaan marah aku. Terutama soal persahabatan. Jadi, perkara macam ini, lebih baik aku tak cakap apa-apa lagi meskipun hati aku sebenarnya sedih. Lebih baik aku diam, sebab aku yakin kalau aku bercakap dengannya, dia pula yang akan parah. Aku bukan tak mahu bantu dia lagi, tapi dia sendiri buat perkara yang buat orang lain bengang.

Aku masih sayangkan persahabatan itu, tapi aku rasa berdiam diri itu lebih baik buat masa ini.

Kawan-kawan, tolonglah tenangkan aku. Boleh tak, kalau aku tak bersedih pasal soal persahabatan lagi?

54 comments:

misZc3ik4pisc3s said...

Pertama sekali maaf kepada org yg d maksudkan..
sejujurnya, aku pun ikut bengang psl hal ni.. salah 1 punca utama psl pendirian tu tiada.. sekejap mcm ni sekejap lagi lain jadinya.. smpi aku dan rakan2mu yg lain ikut buntu.. buntu memikirkan nasihat terbaik yg harus diberikan agar ko nda terus hanyut dlm kesilapan.. buntu dengan sikap mu yg tiada pendirian.. cerita mu terlalu byk utk disingkapkan..

Masalah utama mu hanyalah cinta.. padahal, ada byk benda lain yg lebih bermakna boleh kau uruskan.. Org2 yg paling dekat dgn kau itu yg memerlukan perhatian dr kau.. Kepastian masa depan mereka yg harus kau utamakan.. Yup, kau masi muda.. tp muda mu itu bukan la alasan utk kau terus alpa dlm kehidupan yg berlandaskan kemudaan mu.. huh.. falsafah mana ni? mcm berbelit2 ayat aku.. tp mmg itu la yg aku mau sampaikan..

Kak mas, thanx sebab mewakilkan perasaan.. sebelum ini aku kurg berani utk menyingkap perihal sebegini.. macam yg pernah kau katakan.. maybe faktor umur aku, membuatkan dia membincangkan hal ini bagaikan satu gurauan sahaja.. padahal jauh d lubuk hati aku, Risau yg teramat sangat akan keadaan diri dia pd masa skrg dan akan datang..

Utk org yg d maksudkan, maaf.. tiada maksud benci dlm kenyataan ku ini.. tiada niat utk menyakiti..

now, bak kata Nabil..
Lu Pikir La Sendiri.. AhN, aHn, aHn....

haris said...

ko tau, perkara paling senang berlaku, adalah ko melangkah masuk ke masalah orang lain.
dan yg pling susah adalah melangkah keluar dari masalah org lain.
baik ko fikir pasal masalah ko sendiri, dari ko terus terperangkap dgn masalh orang laen.

TheOnlyRockHead said...

Puteri...

People who can help themselves, people who cannot help themselves but willing to seek help from other people and use the help, and, people who cannot help themselves but willing to seek help from other people and still refuse to use the help.

A person can be so much as a friend but to a certain extend, that all.

You may disagree or otherwise with someone on something but that doesn't mean that you can choose to accept or severe a friendship just like that.

Friendship is a long-term matter and there is always a point where a COMPROMISE can be reached.

Be frank and if this doesn't work, silence is GOLDEN.

^aNgRiAni^ said...

ermmm...satu pengajaran hidup yg serba kelat ni kan...

·Sû ß룣êzã· said...

what...thats stupid. bkn ko tapi org2 "tu".. just ignore la klu tia mo dingar sakap org. but not that innocent baby. Dosa woh! Selagi ko ble tolong atau nasihat do your best. Good Luck.

♥andrea isabelle anne reston quiamco♥ said...
This comment has been removed by the author.
♥andrea isabelle anne reston quiamco♥ said...

tnx for the post...it really makes my day happy...and to all people who read this post i'm proudly say "THAT WAS ME"..any question n nid answer or maybe not satisfied...pm me at pretty.mzzue@yahoo.com...n for the guy yg di maksudkan set the date n time i'll be there all ALONE...there's nutin to be afraid off...now all of u knows how sucks am i???i really like this post...to the posters...tnx for everything...n this is the meaning of our FRIENDSHIP...."perlukah aku menceritakan setiap inci masaalah ku kepada org...?" but...muchas gracias....

Facet said...

Utk tuan punya blog,

Aku yakin benda ini tak prove pun dia salah dan kau akan jadi somebody else untuk publish entri ini.

Perasaan itu sungguh berbeza proses digesting-nya jadi, ya, salahkan siapa sahaja adalah cara yg paling kejam.

Madu Beracun said...

love, friendship, and everything in between..

ah, hidup ini memang penuh dengan drama.. susah benarkah untuk menjadi jujur.. sekurang-kurangnya dengan diri sendiri??

Mas Mohd Yunus said...

Terima kasih kerana memberi komen di sini.
Kehidupan ini sangat menyakitkan lebih-lebih lagi kalau hati sudah terluka.

Apa pun pandangan kamu tentang aku, aku hargai. Aku waras semasa aku publishedkan entry ini.

Aku tak pasti apa kamu fikirkan, tetapi aku membuat entry ini atas sebab apa yang aku lihat, dengar dan rasakan sendiri.

Kepada yang membuat pengakuan,
Kau mungkin terluka, tapi hidup ini mesti diteruskan.Adalah lebih baik kau pentingkan apa yang penting terlebih dulu, sebelum kau berfikir tentang benda lain.

kepada stranger,
aku ini jahat, jadi ini keputusan yang aku ambil. kamu stranger, jangan hanya tahu bersikap di atas angin, sekali kau dihembus sekali itu kau terpesona.

Kepada kawan-kawan yang pernah terlibat,
Semoga sihat2 selalu.

Peace, Respect and Love.

Anonymous said...

lalalal.....

bukan susah... tutup mata...

pastu buka balik...

cuba fikir...

dunia nie bulat...

setiap apa yg berlaku, pasti akan berlaku..

itu pun klu kita lupa akan yg belaku...

jadi fikir2kan la...

by _ _ _

Anonymous said...

ehhh... tertinggal pula..

dlm cerita nie... klu betul2 la berlaku..

jgn salahkan sesiapa...

"sama2 sedap, sama2 rasa"

luuu piiikiqqqq laa sediriii....

by _ _ _

Anonymous said...

owh..!! so scare..huhu,,,i dont"t know why?..I don"t know who?..but i know they all also My fren too..hehe...erm kpada yg terasa tu fkr2 lah ya..TUHAN ITU ADIL..

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

utk Mas :
jgn ambil kisah pada masalah org yg dia sndiri tidak mau selesaikan masalah dia...
utk kwn mas :
no komen.. i'm a mother, im sure ur baby pun tak mau anda jadi mak dia klau anda sndiri pun tak mau baby tu.. kesian baby tu, mak dia cuba pelbagai cara utk buang dia...

♥andrea isabelle anne reston quiamco♥ said...

mrs noel khairulniza...tnx for the comment... eventhough ur a mother it doesent mean u can feel wat i feel...mana yg lebih baik sama ada aku lahirkan anak itu tnpa bapa dan effect dia sepanjang hidup dia atau aku gugurkan sebelum dia bergelar manusia???a mother n a wife is 2 different thing....thats wat i mean...setiap tindakan ada alasan...bukan saja mau buang..kalau nak di jelaskan...panjang berjela...jd apa yang pasti...aku lakukan semua itu sendiri walaupun ada hamba allah yg komen "sama2 sedap..sama2rasa"tp hakikatnya "sama2 sedap aku sendiri tanggung.."apapun aku hargai apa juga comment anda dan penilaian anda...salah atau btl aku "wallahualam"

penjual minyak said...

aku dengar perempuan niew baru bercerai dan ada 2 anak?

jadi aku x kisah sangatlah.

aku ada jual minyak niew, minyak simpati (area lembah klang jew)

MR.Nakzy said...

ku lakukan semua itu sendiri walaupun ada hamba allah yg komen "sama2 sedap..sama2rasa"tp hakikatnya "sama2 sedap aku sendiri tanggung.."apapun aku hargai apa juga comment anda dan penilaian anda...salah atau btl aku "wallahualam"
________________________andrea___________

lu gebang a..
pandai kamu kata atas hamba Allah..
time kamu beromen ada ingat Allah.?
aku tanya sekali lagi ada kamu ingat Allah?
dah kena baru nak pandai2 kata hamba Allah la itu ini La..
bak kata pepatah..

Kalau takut d landa ombak,
jangan berumah d tepi pantai..

chow chie put

♥andrea isabelle anne reston quiamco♥ said...

nape x leh lak??die tu bukan hamba ALLAH ke??dahlah kang komen panjang2 jd kuang ajar lak....to MR.Nazky...bukan niat nak kuang ajar tp...SIR...salah aku silap aku...dosa aku aku x bg kt ko...so dosa asing2 KUBUR masing2"janji aku x minta duit makan kt ko...aku x susahkan hidup ko dah...keyyy
tidak akan wujud perkataan "kesilapan"sekiranya semua manusia sempurna...as been said"nobody's perpect"so do i....(last comment...)

pheonix said...

assalammUalaiKum WBT..

First Of all i want to say that this story will be end soon..kpda yg empunya blog ni i want to say that this story is so complicated..jgn buat diri kita like "tiada maruah" just tuk dptkan simpati..why not tel the guys the truth..siapa mangsa sebenarnya lam ceta ni????lam story ni cam pragnant gurlz 2 yg victim..but what i know mangsa 2 sbnrnya gf for that guys..why??? coz gf lki 2 kwn kpda pmpn lam story ni(n yg lebi afdal gf lki 2 da angp pmpn 2 as her sister)..n she know that gf lki 2 sgt syg ngn that guys but she still make a relationship with the guy..what the hell of that!!!!!..dont blame love coz kita yg mengawalnya..n what the really funny pmpn 2 slu bg advice to gf lki 2 camna kekalkan hbungan,like dia sgt ambik berat sal hbgan gf n bf ni..n gf 2 langsung xpena terfikir that pmpn 2 akan tikam dia dr belakang,n yg pling funny even pmpn 2 da ada hbungan ngn that guy dia stil act like teda pa2..dia stil brhubung ngn gf lki 2 n still ambik berat hbgan gf n bf 2.tuk apa??myb tuk mgthui masi ka lki 2 syg gf dia..ataupun tuk belakun baik...so in this story..aku rasa gf ni yg jd mangsa kedaan,coz xpena sikit pun terlintas d fikirAN pmpn yg dia da agp kakak n trust do like that to her.

and Skg timbul plak CiTa saL pRagnaNt???myb jln terbaik gf,lki n pmpn ni ptt berjmpa,Myb pmpn ni BeTUL sapa Tau kan..n mYB lki ni BETUL di FiTNAH..kita Xtau pa Cerita D seBalik Tabir.sepa yg salah..siapa yg tdk..siapa d fitnah..???????????But plIzz N PLizz DOnt Act Like org Yg tedsa MarUah..its all about u..skg sapa yg susah..fikir2kan n selamat beamal..salam

pheonix said...

salam.
alalalala baru plak aku perasan ada ejaan ku yg salah..tedsa=teda...huhuhuhhu.lawak.nway gudluck to that girls to prove it ok...i waiting..

Facet said...

SHUT THE FUCK UP.

baby masze pls delete ur comment before any fucking delicious drama come in.

kamu, jangan cakap pasal maruah.
kamu, jangan cakap pasal TRUTH.
kamu, tidak layak.

Facet said...

i mean ENTRY not comment.correction

Anonymous said...

aku sokong Facet
Delete lh Entry nih
Tak bek, ksian kat org tu
Sume org igt die je yg salah
Tekanan tak lama g gila

pheonix said...

bukan ceta ni d publish tuk mdptkan pndangan n ceta sebenarka???so why ada yg layak ada yg tdk...hairan???..bukan ka lebi baik kita tahu apa sebenarnya cerita d sebaliknya..adakah kita hanya layak bediam diri sdgkan org yg d maksudkan adalah sgt dekat dgn kita?????persoalanya..even suda kita baca luahan ati saudari mas..bukan ka d situ kita ble npk sal maruah seseorg itu???adalah lebi baik berterus terang kpda lki itu..n bukannya sebarkan benda yg mengaibkan diri sendiri..pling tepat membuka pekung d dada..n skg byk cerita yg lain timbul..kita xpatut dgr luahan 1 pihak sahaja..kerna itu akan menimbulkan fitnah..n fitnah itu lebi besar dosanya dr membunuh..tidak ka kita terfikir betapa kejam nya kita judge sesorg itu berdasarkan apa yg kita baca sahaja..kepada saudara facet adakah kita hnya layak berdiam diri sahaja bila cerita ini melibatkan org yg dekat dgn kita??????

ujang-saljusesejukatiku said...

2 senior ku xstudent uitm..dean..kita xble hanya berdiam diri jika kita megetahui cerita sebenar kan..bukannya itu namanya bersubahat.salam

Anonymous said...

sad story

Facet said...

omg, my baby pheo.

ko rasa ini medannya? grow up.
unexpectedly this entry getting worsen,and actually the author didnt expected,aint her?

why not u all just meeting up instead of mumbling your useless points,its just showing off malaysian, all are retard tbh.

misZBlank said...

erkk...no komen...erkk..speechless..erkk..no words..erkkk..blurr blurrr...

pheonix said...

salam..

kepada saudara facet,sejujurnya knpa kah entry ini d publish kpda org lain??????adakah hanya ingin menyatakan ketidakpuasan hati atau slah faham yg berlaku..atau entry ini d publish untuk berkongsi cerita..n kenpa plak d wujudkan komen kalau ada yg layak ada yg tidak..knpa soal layak d perkatakan d sini sdgkan entry ini memmerlukan komen n pndgan ataupun yg paling penting cerita sebenar apa yg berlaku..

n persoalan nya mengapa plak komen saudari andrea ataupun luahan hati nya layak???knpakah saudari andrea layak untuk menjwp persoalan n komen semua pembaca blog???..adakah kerana sbb entry ini hanya untuk mndgr luahan 1 pihak sahaja ataupun sblknya..smcm saudari setuju dgn saudari andrea.ramai org hanya tau membaca kmudian menuding jari kpda seseorg..tetapi hakikatnya adakah kita xtau semuanya..kita belakun tau semuanya sdgkan kita hanya membaca dan mndgr 1 pihak shja..mungkin saudara xfhm mgapa sya marah dgn semua ini..sprti yg sya ckp sya dkt dgn semua org yg d maksudkan..sbb itu sblum ini sya menulis ini

"myb jln terbaik gf,lki n pmpn ni ptt berjmpa,Myb pmpn ni BeTUL sapa Tau kan..n mYB lki ni BETUL di FiTNAH..kita Xtau pa Cerita D seBalik Tabir.sepa yg salah..siapa yg tdk..siapa d fitnah..???????????"

sya xpena sblahi mana2 pihak.kerna sesungguhnya yg tahu hanya mereka yg terlibat.myb entry saudari mas hasilkan ini hanya dr luahan hati saudari andrea..bukan bermkna cerita ini semua benar bukan???saudara facet entry ini d hasilkan bukan untuk mgaibkan ssorg right???tetapi untuk membetulkan keadaan yg tdk betul dan membenarkan semua persoalan d jwp dgn betul..so stop being org tengah yg tahu segalanya,tp benarkan semua pihak bersuara..semua manusia d kurniakan akal fikiran..jika ada komen ataupun luahan yg tidak patut of course kita tdk terus2 pcya bukan..jd benarkan org lain bersuara..bukan untuk memburukan keadaan..tp untuk menjernihkan keadaan..ataupun lebih baik delte sahaja entry ini dan biarkan ia berlalu dgn persoalan..siapa yg betul siapa yg tidak.."useless point"-- serasanya byk point jg d sini yg tdk berkaitan tp mgapa pabila kita memperkatakan kebenaran d katakan "grow up,"useless point"..???

komen seperti ini "ku dengar perempuan niew baru bercerai dan ada 2 anak?

jadi aku x kisah sangatlah.

aku ada jual minyak niew, minyak simpati (area lembah klang jew)"--------i'm tired abg dean please stop this topic n ended..

Anonymous said...

salam..jgn tarik minat org tuk masuk dlm blog ni ngan cita2 yg ko xpasti btl ka tdk...n jgn libatkan org yg xberkenaan dln cita ni..jgn pasal mau jaga ati kawan trus mau bt cita yg teda2..

Anonymous said...

=))ada lg eh=))..mada paka la ngan urang yg bt cita pasal aku ni=)) silakak..kalau mau org lain ngan cara mnipu bt apa=))==))sedar2 la ba diri 2=))xda makna nya ko cita ngan org sal kisah idup ko yg mau mati 2 tuk minta simpati dr urang ln..ndak pndai kenyang ka mau mnipu=))..bodoh kayu mangkuk...---cigaro---=))=))

Anonymous said...

aku pn xtau mau komen apa lg ni tp 1 jak pesan aku kopd c zue jgn mau minta simpati dr org ln ngan buat cita2 bodoh ko 2..xda maknanya ko bt smua 2, org lain pn tau jga ko 2 penipu n suka kasi porak peranda idup org lain..jd jgn la mau jga tepi kain org kalau tepi kain sndri pn xterjaga...ko perbetulkan la diri ko 2 dlu sblm ko perbetulkan org lain..pundek=))=))---cigaro---

Facet said...

GROW UP - the comment box not for karangan.go meet up, and if u think your debate is GODZ no need to 'build' the innocence of your beneficiary or someone's sin or even the very promising confession made by 'that girl' which: Doesnt even prove his truth, his lies, your exciting/curiosity to gain TRUTH, author's fact,etc.

USELESS POINTS - you, anyone, are welcome to everyone's entry with proof. what's the proof here? evidence? police? so CUT IT OFF and calls Encik polis.

my arse.

Mas Mohd Yunus said...

aku hanya senyum melihat komen-komen kamu ni.

kamu dah besar, pandai2lah judging apa yang aku tulis di sini.

aku suka Facet, sbb Facet hansam.
jangan ganggu Facet sbb Facet bf aku.

buwekk..aku tipu.

Mas Mohd Yunus said...

hoi, buat blog sendiri la kalau nak komen panjang =))

apahal kamu ni =))

boo.

Mr_Sakai_kerepot said...

uiks ada gaduh..
brani kamu maki2 zue ah..
zue tu sayang ku tau.. wuakakakakakaiii

pandai2 la kamu jaga diri malas suda ku semua..
sendiri makan nasik sendiri berak sendiri.
bye2

Anonymous said...

delete2 la entry ni weii...kpda sis mas aku ni ujang..sory sis komen ojg2..funny ba story ni mau ketawa aku..kali selama ni aku diam2 ba 2 yg byk ieda kuar slps betapa..wakakakaka..kpda yg terlibat n yg terasa aku mohon maaf..kpda saudari mas tlg delte komen aku 2..pheonix..salam..

Anonymous said...

ojg2=pjg2 ieda=idea..sory byk ejaan salah..darah muda ba..sory..mau tulis d blog sendiri teda ceta ni..jd komen la d blog ni..wkakakaka..sory ar..terlibih plak..ujang_pheonix..

Anonymous said...

ba yala aku masih budak:(..aku saja jak ba komen tuk menghangatkan entry ni..bukan apa2 pun..saja spya entry ni dpt byk komen..hehehehe..sory..no hurt feeling ok..abg dean suda2 la 2=)) aku main2 jak..saja mau tumpang blog cik mas ni..aku mls menaip d blog aku sendiri.pa pun thanks ar abg dean coz sudi jwp semua pa aku taip=))=))mas delete komen aku..nanti aku dpt anugerah penulis komen terpjg..salam..minta maaf byk2 k..adios..assalammualaikum..

Mas Mohd Yunus said...

aku tak mention nama sapa2 pun dalam entry aku ni.

lepas tu pandai2 pegi buat pengakuan?
lepas tu pergi buat komen?
lepas tu suruh aku p padam pula?
lepas tu kondem aku ni bukan kawan yang baik sebab dedah aib orang lain?

ada otak, tak pakai. '

bongok.

Anonymous said...

salam..

1.memang tak d mention nama..tp org 2 terpaksa mengaku sbb ada yg tau story ni..
2.aku just suruh delete komen aku jak..coz ko sendiri ckp lau mau komen pjg2..buat blog sendiri..
3.teda sapa ckp ko kondem kwn sendiri..myb ko terasa..bukan ko sendiri ckp ngn lki 2 ko tulis ni tuk malukan kwn ko 2..its not good right

ada otak tp tak fikir..:D

Anonymous said...

ni bukan cara mau kasi malu org..kalau mau kasi malu org tggu aku keluar ar..aku ajar kasi malu org cam mana...tggu kemunculan staring=))=))=))=))=))jgn mcm taik taip2 mcm d blog.tp bila bedpn kecut plak mau cover diri=))---cigaro:|

Madu Beracun said...

i have seen, i have heard enough. dari perasaan simpati yang meluap2, kini tiba2 aku rasa menyampah. maafkan aku, but you guys should put a full stop for this. guys, grow up. jgn jadikan blog sis mas ini sbg tmpt untuk menagih simpati, menuntut kebenaran, membalas dendam or whatever. this is her blog, suka hati dia la mo tulis apa. those yg x puas hati, just set up ur own blog and u can vent all ur anger, ur frustration, THE TRUTH, all the bullshits u really wanted the world to know semahu mahunya. well said..

Anonymous said...

salam allz

tidak ada perlunya kau menceritakan setiap inci masalahmu pd org lain..dan tiada saper yg memaksa diri kamu untuk menceritakan segala2nya...kami pun tidak mau menjebakan diri dgn masalah2 mcm ni..tp atas dasar sahabat dan perasaan sisters...kami bebankan la kepala kami untuk memikirkan cara bagaimana untuk menyelesai kan masalah kamu...tp semuanya seperti mencurahkan air pada daun keladi...kami semua sygkan kamu...tp kau sndiri tk tunjukkan yg kau sygkan diri kau sndiri...so tkkan kami lak yg nk terhegeh2 dlm masalah kau...umur kite semakin meningkat...semakin byk benda yg kite harus harungi....harap apa yg da terjadi ni mematangkan la diri kamu...tiada manusia yg perfect dlm dunia ini...dan aku pun bukan lah terlalu baik sgt... tp fikirlah baik buruk sebelum kamu berbuat sesuatu...ingat pada tanggungjawabmu...kesian pd mereka...sblm berbuat ape2 fikirkanlah tentang mereka dlu...mereka masih mentah dan tk tau apa2...ni je nasihat dr aku padamu...dan aku berikan semua ni atas dasar kasih sayang dan persahabatan yg pernah terjalin....

~~Tuhan tahu rasa hati kita. Tuhan dengar keluhan kita. Kalau kita tak lupa dia, dia tak lupa kita. Di tangan dia ada ‘kunci’. Dan, kita ada pilihan sama ada mahu dapatkan kunci itu atau tidak.~~

~nonie.liesa~

Anonymous said...

aku baru terbaca cerita ni..dan aku rasa aku kenal sepa-sepa yg terlibat..kepada tuan punya blog ini..mungkin kamu tidak perasan cerita ni melibatkan ramai pihak..lepas aku baca dan tgk semua komen..aku rasa aku tidak berapa peduli dgn pmpn itu sbb di situ kita bole tgk dia lebi suka cerita ini org lain tau dan tanpa segan silu megaku pulak..tapi bgaimana 2 pihak yg lain??mungkin ini blog kamu..kamu bole tulis apa saja..tapi kamu bole tulis cerita mengenai kwn kamu tnpa melibatkan pihak2 yg lain bukan??..kalau semua org ada blog dan semua org bole tulis apa saja mengenai kehdupan org lain apa akan terjadi??”ini blog aku,suka ati aku la mau tulis apa” adakah ini jwpan bila kita melakukan ssuatu pekara tnpa memikirkan perasaan pihak2 yg lain..mungkin slps kejdian ini lki dan gf nya suda bhgia sepa tahu bukan???tapi slps cerita kamu ini adakah mereka akan bhgia??kalau betul cerita ini apa yg akan kamu dpt??kalau tdk??bukan ka kamu menjadikan cerita ini lebih rumit terhadap khdpan lki dan gf nya??mungkin cerita ini sudah selesai antara mereka dan sudah tahu kebenaranya..tp slps cerita kamu??mungkin kwn2 ataupun org lain akn bertnya kpda gf lki itu betulka cerita ini..bukanka ini akn memberi masalah???adakah kamu puas slps menceritakan semua ini mengenai kwn kamu tp tdk memikirkan perasaan pihak yg lain???

~~fren of guy gf~~
~~ijah~~
~~anggle_eagle~~

miszc3ik4pisc3s said...

45 komen masi x cukup buat kamu? meh aku tmbh lg 1..

bagi aku mmg btul, ini blog kak mas.. so its up to her apa yg dia mau tulis. N kamu as org yg "tertarik" dgn topik ni, bleh komen as if kak mas yg bersalah coz membuka pekung@aib org lain.. pd awalnya, cerita ini hanya 1 luahan buat tuan punya blog yg langsung tidak menyatakan nama org2 yg terlibat.. cuma apabila ada yg mengaku.. sana la org tunding jari arah kak mas.. as if kak mas menjatuhkan maruah kawan dia sendiri? op.. kamu silap....

aku nda peduli sepa yg salah n sepa yg btul.. Kan Tuhan itu Maha Adil, in the end, cerita ini pasti akan berakhir.. N yg pasti.. akan ada pihak yg terluka.. Utk mereka2 yg menjadi watak utama dlm cerita ini.. aku ucapkan good luck n banyakkan bersabar..

Anonymous said...

stuju sma misceika...aku rasa sis mas tkda memetik nama saper2 dlm cerita dia..dan dia tidak memaksa saper2 yg berkenaan tuk tampil mengaku bahawa mereka adalah yg di sebut2 dlm cerita sis mas...so adalah tidak patut bila ada org ngaku then mau menyalahi diri kak mas...lu org pk la sndiri klu lu org ada pd tmpt sis mas...apa kejadahnya, salah org lain...then org lain lak di persalahkan...then apa lak korang rasa pastu....

~nonie.liesa~

Madu Beracun said...

and i quote "pd awalnya, cerita ini hanya 1 luahan buat tuan punya blog yg langsung tidak menyatakan nama org2 yg terlibat.. cuma apabila ada yg mengaku.. sana la org tunding jari arah kak mas.. as if kak mas menjatuhkan maruah kawan dia sendiri?"

i could not agree more with you sis cheika. kak mas hanya meluahkan rasa hati dia.. dari perspektif dia sebagai seorang kawan kepada insan2 tersebut. she did not mention whatever names pun dalam entry tu, dan betapa pun anyone of u terlibat, dari segi apa pun perkaitannya, walau besar mana pun watak kamu dalam kisah itu atau siapa mangsa dan siapakah starring mahupun hero dan heroinnya, siapa yang jahat dan siapa yang tidak bersalah kak mas did not asked you to make any confession pun. guys, come on. jgn jadi budak2 dengan membuat pengakuan2 yang tidak diingini di sini. makin banyak pengakuan dari "so-called kami-yang-terlibat-di-dalam-drama-ini", makin tersebar luas kisah ini. bagus la tu, korang buat pengakuan dengan rela hati untuk di baca oleh semua orang. bukan salah kak mas. tapi honestly, u can show ur limitless stupidity somewhere else. ini bukan tempatnya. once again, for your own dignity sake, please grow up. stop this "let-show-off-our-retardness-ya'll", just, please shut the fuck up.

Facet said...

Clap Clap. Flying colours :P

Mas Mohd Yunus said...

nampaknya ada lagi pelawat tegar yang masih berlegar-legar di ruang komen ni. Aku tak kisah pun apa kamu nak komen, tapi ingat komen bodoh akan membuat kamu kelihatan bodoh, jadi komenlah dengan bijaksana (ini aku plagiat dari MM)...

salam..

1.memang tak d mention nama..tp org 2 terpaksa mengaku sbb ada yg tau story ni..
2.aku just suruh delete komen aku jak..coz ko sendiri ckp lau mau komen pjg2..buat blog sendiri..
3.teda sapa ckp ko kondem kwn sendiri..myb ko terasa..bukan ko sendiri ckp ngn lki 2 ko tulis ni tuk malukan kwn ko 2..its not good right

ada otak tp tak fikir..:D

kepada anon, aku rasa aku tahu kamu siapa. Tapi dalam dunia blogging, penggunaan anynomous @ tanpa nama adalah sesuatu yang seperti lontar batu sembunyi tangan.

1) aku memang tak mention nama sesiapa, aku tak rasa aku memaksa sesiapa nak mengaku pun. Jadi, itu terpulang pada sesiapa yang mengaku bagaimana dia mahu membawa diri selepas membuat pengakuan.

Jangan menyesal babe..

2)Aku tak cakap aku tak selesa dengan komen kamu, aku tak kisah pun kamu nak komen berapa banyak sekali dalam entry ni ( ya kamu pemenang sebenarnya). Cuma aku tertanya dan mahu memberi pendapat, apa kata komen kamu yang panjang2 itu kamu jadikan isi cerita di blog kamu sendiri. Kamu sebenarnya tak puas hati kan? Sebab itu komen lebih panjang. Jadi, buat entry di blog sendiri lagi memadai. Aku hanya buat entry pasal luahan hati aku, dan kehadiran kamu menyemarakkan lagi keadaan di sini. Kalau kamu tahu (yg mungkin lelaki itu bf kamu) lelaki itu tak bersalah, jangan MEMBISING di blog orang lain. Pergi bertapa diam-diam dan hasilkan entry panas macam aku. Pertahankan lelaki itu. (itupun kalau berbaloi, kerana aku tahu orang Sabah sukakan cinta Bollywood)

3)kondem? aku bukan hanya di dalam blog, aku juga menggunakan YM untuk berinteraksi dengan pembaca blog ini. Aku juga ada silent reader sendiri (yang bersifat stranger) mem-pm kepada aku memberi pendapat mereka sendiri tentang apa saja perkara yang aku tulis. Jadi, aku ini bukan membabi buta menuduh orang lain bercerita pasal aku. Aku cuma bercakap / menulis tentang perempuan itu kepada lelaki tu, dan tiada bercakap mahu malukan perempuan itu. Aku ada bukti, hati-hati bila kamu menulis.

kepada Ijjah,
Aku tak salahkan kau backing kawan-kawan kau, kerana itu salah satu peradaban dalam persahabatan. Tapi jangan menuduh aku, bahawa AKU TIDAK PERASAN tentang apa pun. Kerana aku berperasaan la, dan ya, aku sedikit mementingkan persahabatan, aku jadikan blog ini sebagai tempat luahan hati aku. Pasal kawan perempuan kamu dan bf dia, mereka berdua sama-sama sudah besar. Kalau bf dia tak ada kena mengena pun, tak perlu nak beria sakan menggunakan kata-kata kesat menjelaskan pendiriannya. Kamu tahu, orang lain juga mengukur pendirian kamu dari segi kamu bercakap dan isi cakap kamu? Aku tak salahkan kawan perempuan kamu. Aku, kamu, kawan perempuan kamu sama-sama perempuan. Ada emosi sendiri. Jadi dia juga berhak berkata apa saja, asalkan dia tahu hala tujunya sendiri.

Kepada Chieka, Madu Beracun, Nonie Lisa, aku tahu kamu mengenali aku. Banyak yang kita lalui bersama-sama dengan KAWAN kita yang seorang itu. Kamu tahu, aku rindukan momen2 kita semua. Entry ini buat aku rasa persahabatan kita bertambah erat. Meskipun KAWAN kita itu sudah meninggalkan kita, sebenarnya kita tak pernah tinggalkan dia kan? Kita bukan manusia yang sempurna, tetapi kita juga berhak menjaga kawan-kawan kita dan sama-sama menasihati agar menjadi manusia yang baik.

Mudah-mudahan Allah tunjukkan jalan terbaik buat semua.

Jadikan komen di sini sehingga 100. Kamu mahu?

MR.Sakai_Kerepot___ said...

hoi suda2 la tu..
kepada awek2 d sini siapa single
meh sini aku nak ngorat..

wakkakaka nada ikong begulik ka sini =))

Strongjldm said...

aku baru terbaca cerita ni..dan aku rasa aku kenal sepa-sepa yg terlibat..kepada tuan punya blog ini..mungkin kamu tidak perasan cerita ni melibatkan ramai pihak..lepas aku baca dan tgk semua komen..aku rasa aku tidak berapa peduli dgn pmpn itu sbb di situ kita bole tgk dia lebi suka cerita ini org lain tau dan tanpa segan silu megaku pulak..tapi bgaimana 2 pihak yg lain??mungkin ini blog kamu..kamu bole tulis apa saja..tapi kamu bole tulis cerita mengenai kwn kamu tnpa melibatkan pihak2 yg lain bukan??..kalau semua org ada blog dan semua org bole tulis apa saja mengenai kehdupan org lain apa akan terjadi??”ini blog aku,suka ati aku la mau tulis apa” adakah ini jwpan bila kita melakukan ssuatu pekara tnpa memikirkan perasaan pihak2 yg lain..mungkin slps kejdian ini lki dan gf nya suda bhgia sepa tahu bukan???tapi slps cerita kamu ini adakah mereka akan bhgia??kalau betul cerita ini apa yg akan kamu dpt??kalau tdk??bukan ka kamu menjadikan cerita ini lebih rumit terhadap khdpan lki dan gf nya??mungkin cerita ini sudah selesai antara mereka dan sudah tahu kebenaranya..tp slps cerita kamu??mungkin kwn2 ataupun org lain akn bertnya kpda gf lki itu betulka cerita ini..bukanka ini akn memberi masalah???adakah kamu puas slps menceritakan semua ini mengenai kwn kamu tp tdk memikirkan perasaan pihak yg lain??? ~~fren of guy gf~~ ~~ijah~~ ~~anggle_eagle~~

Perempuan Pemimpi said...

macam budak2.

ada aku mention nama sapa2 kat sini? baca banyak kali. kisah ni kisah benar, melibatkan yang masih hidup dan sudah mati. Kalau ada sapa-sapa yang memang bersalah, memang patut rasa bersalah.

kalau rasa tidak berbuat sedemikian rupa, tak perlu bising di sini. Allah Maha Adil. Saya tidak menulis fitnah. Dah nama pun blog personal, apahal pula tiba2 nak suruh saya jadi peramal kehidupan orang lain; bahagia ke tidak sekarang ni?

Aku tak kisah la kau kawan that guy ka apa ka, kau pasti ke aku sedang menulis pasal kawan kau?

Johns said...

ehhh... tertinggal pula.. dlm cerita nie... klu betul2 la berlaku.. jgn salahkan sesiapa... "sama2 sedap, sama2 rasa" luuu piiikiqqqq laa sediriii.... by _ _ _