Tuesday, February 24, 2009

Ludah beramai-ramai? akkakakakakak


Masa aku buat entry ini ialah pada hari Isnin (semalam). Kamu nak tahu, pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad yang lepas aku telah menjalani rawatan pemulihan ingatan aku sendiri. hahahaha…. Mahu dijadikan cerita (nak dijadikan cerita), Mak aku telah kehilangan henpon pada hari Jumaat yang lepas. Aku merupakan pengguna terakhir henpon tersebut. Tengahari Jumaat tu, aku tengah tidur. Sebab aku baru balik dari salah paham yang sangat kronik. Ya, cerita lain. Masa tu tengah hujan, seronok best layan tido. Tiba-tiba mak aku kejutkan aku sebab aku terima PANGGILAN-HANGET dari kawan aku, Die. Kacau betul, dah la pagi tu aku bangun awal untuk pergi ke salah paham yang sangat kronik. Dalam aku tengah on call dengan kawan aku tu, tiba-tiba lagi aku terima call dari Dang Yunos. Dang Yunos nak cakap dengan mak aku, tapi kebetulan masa tu mak aku tengah solat. So, dia suruh aku sampaikan pesan saja lah. Bila dah habis calling-calling, kebetulan mak aku pun dah habis solat, aku sampaikan pesan Dang Yunos tu kat mak aku. Kebetulan, mak dan bapa aku tengah santai-santai kat ruang tamu. Aku pun letak henpon tu kat rak-rak piala glory-glory-glory adik aku kat ruang tamu tu lah. Aku sambung tidur lagi, pastu dalam kul 2.30 petang aku terdengar henpon mak aku tu berbunyi menandakan menerima msg dari luar. Aku pun pegi tengok la, kebetulan aku tak dapat tidur lagi.

Ala, msg free dari selkom.

Aku buka nak nonton tv, oh…ada Lipstick Jungle pukul 3.00 petang tu. Tapi, mak aku tiba-tiba keluar dari bilik dan kata nak tengok cerita Jelita la pula. Sib baik petang tu tak ada cerita Jelita. Aku pun menonton cerita Lipstick Jungle kul 3.00 hingga kul 4.00 petang. Aku tak tahu, hari tu memang aku mengantuk kaw-kaw gilak. Bleh pula aku sambung balik tidur aku….malam tu mak aku tegur aku, apasal Maghrib pun nak tido, sambil tanya kat aku mana henpon dia, aku selamba sleeping beauty kata lah henpon tu kat rak-rak piala kat ruang tamu. Tapi dia kata tak ada. Aku pun sambung tido-tak-tido malam tu sampai ke pagi, aku bajet maybe aku salah letak dan akan jumpa kemudian. Hebat, bukan?

Pagi tu aku bangun awal lagi, sebab aku nak keluar nak pergi ke tak lagi salah paham kali ni. Mak aku tanya lagi, mana henpon. Huh! Bengang pun ado, tapi aku teruskan juga perjalanan pagi tu. Sampai lah aku balik, aku kena tanya lagi. Aku memang kompom letak henpon tu kat luar. Tu la aku cakap, dari hari Jumaat hingga Ahad lepas aku menjalani sesi pemulihan ingatan aku. Dah puas dah aku nak ingat, tapi tak boleh retrieve balik.

Kitorang pun guna macam-macam idea logic la. Henpon mak aku tu jenis Sony jenis lama. Aku masih ingat, henpon tu ada lagi satu bar bateri petang tu. Bapa aku miskol pun, masuk mesin. Lagipun, kalau henpon tu dah habis bateri, dia tetap akan mengeluarkan bunyi amaran selang 15 minit suruh kita charging henpon tu. Keadaan keluar bunyi amaran tu setakat ini akan bertahan selama 2 hari. Jadi, kalau la aku tersalah letak kat mana-mana dalam rumah ni, mustahil lah kitorang tak dengar. Kau boleh bajet henpon dulu-dulu bunyi dia nyaring camana kan? Haduh, tension ok, aku nak mengingat susur galur cerita tu. Ya la, kan aku yang last guna henpon tu. Pelik pun ada juga. Kitorang tak menerima tetamu dalam jangka masa 2 hari tu pun…tetapi…

Ahad tu aku ada pegi online, masa aku balik dari online, mak aku story mori kat aku.

Aku ada pergi jumpa orang pandai.

Sapa orang tu?

Ada lah. kawan-kawan yang suruh pergi jumpa.

Jadi?

Henpon tu dah kena ‘ambik’. Orang tu lelaki, bukan budak-budak bukan juga orang tua. Tapi henpon ni masih ada ngan dia.

Wuih. Canggih siot.

Orang pandai tu cakap, dia tak janji la camana. Tengok la dalam 2, 3 hari ni. Mudah-mudahan dapat petunjuk la.

OooooOoooooo…

Mak aku tak tuduh la juga. Petang tu, ada jiran ni datang ke rumah nak jual papan second hand. Jiran sebelah jambatan pun. Tapi, mak aku lambat buka pintu sebab mak aku tengah solat Asar. Mak aku cakap, dia tak nak beli sebab tak cukup duit. Sebab sebelum ni pun, mak aku pernah beli papan second hand dengan dia. Kau boleh bajet ambil air wuduk dan solat sekali tu berapa lama kan? Kebetulan, pintu ruang tamu tu tak terkunci, sebab bapa aku keluar. Tapi biar pun tak berkunci, pintu tu agak ketat sedikit.

Dah lama aku tunggu kat luar ni, makcik.

Kalau korang, dah tak ada orang jawab panggilan korang dalam suatu jangka masa, korang tunggu lagi ke kat anjung rumah (kalau rumah korang ada anjung rumah la)? Tapi, bagi aku. Mungkin dia tu dah buka pintu rumah kitorang nak tinjau kalau-kalau kitorang tak dengar kan? Dia kan datang nak business, tu pasal dia tunggu. Kan? Kan? Kan?

Kebetulan, anak jiran aku (kira budak ni dah biasa datang rumah aku la) bagitau kat mak aku. Dia ternampak henpon tu ada kat orang tu. Budak ni memang membesar berjiran ngan rumah aku. Jadi, dia memang kenal henpon tu.

Hahahaha… yang aku rasa lawak dan sedikit terkejut, bila aku mesej dan bagitau pasal henpon tu kat Dang Yunos..

Ada urang pandai maninguk hp 2 sm siapa? Ui, hibat! Ba, klu kejumpaan, ludah ba ramai2. Pastu kasi pth tangannya sblh. Mmg patut 2 spy tak mcuri lg.

Translet : Ada orang pandai yang dapat tengok henpon tu dengan siapa? Oi, hebatnya! Ok, kalau dah tahu sapa pencurinya, ludah beramai-ramai. Lepas tu patahkan tangannya sebelah. Memang patut pun supaya tidak mencuri lagi.

Kakakakakakakakakakakakakakak ….

Korang boleh imagine tak kalau makcik-makcik yang makan sirih cam mak aku ludah beramai-ramai kat si pencuri tu? Lepas tu hukuman patahkan tangan sebelah tu memang nampak lawak la. Kalau kat Arab, memang sah-sah kena potong tangan. Patahkan tangan lepas tu bila pencuri tu pakai tangan simen, jangan lupa letak design AKU-TAK-AKAN-MENCURI-LAGI kat sarung simen tangan tu kan..akakakak…aku tak boleh imagine si pencuri kena ludah beramai-ramai tu…terketar sambil ketawa aku baca msg adik aku tu!

Aku balas sms tu : aku tak sampai hati nak ludah sebab orang tu hensem…kakakakakakakakakakaka.

Aku main-main saja la. Tapi bab hensem tu, memang aku tak main-main. Hahaha..so sekarang ni memang tengah tunggu apa-apa movement la. Mana la tau, tetiba kat anjung rumah tu ada pula hamba Allah nak bagi telepon canggih monggih ke. Wow, harunya! Tunggu dan lihat saja la.

Tapi, kalau benda tu jadi, kalau korang la..apa korang buat?

p/s Panggilan-hanget : kawan aku menyamar jadi penjual insuran dari AIA. Tah datang bulan kot nak kenakan aku. Eh! Dia tak boleh datang bulan, sebab dia lelaki.

p/s/s Salah paham tahap kronik – er… ada la..

p/s/s/s Tak lagi salah paham – er…ada la…

p/s/s/s/s : hukuman ludah orang? akakakakakaka…sapa mahu join?

8 comments:

`::* Ser4'Curly'l4*::` said...

`bole join sekaki ka ludah ramai2 tue.. mok merasa meludah org beramai ramai jg nie.. nda perna lg.. cikay py pencuri..

Facet said...

dang yunos tu mmg ganas bukan alang-alang ker?
nice attachment, siap map! =))

Mas Mohd Yunus said...

sera : aku tak sampai hati ludah, sbb hensem hahahahahahhaha..

Facet : dia tu ganas alim kuceng jak...bida' KER mu tu =))

Miko Yamaguchi said...

scene:

aku terbayang masa aku meludah tu aku tarik napas dalam-dalam dan badan dicondongkan ke belakang sebanyak 45 darjah lalu dilepaskan ludah bersalut kahak berkrim disukai ramai dan pukkk! terkena tepat ke hidung orang tu.

lagu tema masa tu adalah sheila on 7: lihat, dengar, rasakan.

=))

misZc3ik4pisc3s said...

aku tgh batuk skrg..
so bleh aku join? hahha

p/s: bukan batuk kering.. wakakaka

dOn said...

haku tak pro meludah... tapi nak join.. boleh?

Facet said...

pranks! sungguh.

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

wehhh hp aku pun perna kena curi, slps 2 hari, aku jmpa sim kad aku betul2 depan pintu rumah aku awal pagi? boleh?