Thursday, June 28, 2012

Hal-Hal.



Kita selalu menyesal dengan perbuatan yang kita telah lakukan di masa lepas.
Tapi, manalah kita tahu apa yang terjadi pada hari ini; ketika di masa lepas kita berbuat perkara tersebut.
Kita tahu, berbuat salah itu ialah hasilnya dosa.
Tapi (lagi tapi) manalah kita tahu urusan-urusan menjatuhi hukuman oleh yang Maha Besar.
Setiap manusia memang dibekalkan dengan hati yang baik,
Sejahat mana pun kau..

Hal memilih jalan hidup juga tidak pernah selesai
Jangan berdabik dada dengan apa yang ada pada hari ini
Jangan bersedih dengan siapakah diri kau di masa lepas.

Wednesday, June 27, 2012

Plot

Payah sangatkah mengaku cinta
Apa kau takut kau hilang semua peluang
Merasakan diri seperti tiada apa-apa
Sedangkan semua ciptaan Yang Maha Tunggal itu; ada uniknya.

-

Payah sangatkah mengaku cinta
Apa kau takut hilang semua rasa
Paranoid mencengkam
Seolah kau tahu apa pengakhirannya.

-

Payah sangatkah mengaku cinta
Kau berbagi hati, kau ada satu, kau mahu yang satu lagi,
Tamak mengcengkam,
Kau takut hilang satu, tapi kau tambah lagi satu.

-

Payah sangatkah mengaku cinta
Kau pecahkan satu hati; bertabur beribu di atas jalan,
Dipijak sang ego,
Cinta kau hanya mainan.

-

Aku, meski aku cinta,
Bukan maksud aku kepayahan mengaku cinta,
Cinta ku untuk yang setia,
Seperti aku.

Mungkin?

Sunday, June 24, 2012

Nor Amanisha

Nor Amanisha, 

Dunia memang kejam, tapi dunia masih mempunyai hati-hati yang baik. Awak bersabar. Semoga besar nanti, awak boleh menjadi manusia yang penyabar.







Thursday, June 21, 2012

Kawan saya dan orang-orang saya


i

Aku akan pulang Disember ini..back for good.
Are you sure?
(Bla-Bla-Bla-)
Ok juga hidup di sini, cuma kau tak banyak pilihan keperluan hidup.
(Bla-Bla-Bla)
(Bla-Bla-Bla)
(Bla-Bla-Bla)

ii
Saya tambah, saya tidak tahu hendak cakap bagaimana, tetapi saya tidak pernah menyesal untuk kembali ke kampung halaman. Saya balik dengan tangan kosong, hanya berbekalkan tawakal. Memenuhi kehendak orang tua untuk kembali ke sini. Sabah, negeri saya. Bukanlah negeri yang miskin, seperti yang diuar-uarkan oleh media. Kami cuma memiliki tanah yang luas dan penduduk yang sikit, 3 juta barangkali.

iii
Hal pendatang tanpa izin (PTI) ? Saya lagi malu dengan mereka. Mereka bertani di pinggir jalan, mereka panjat bangunan tinggi untuk membina bangunan. Orang-orang kampung saya, tiada yang mahu bekerja sedemikian. Gaji kontrek sebanyak RM60.00 sehari, kalau projeknya lama maka lamalah mereka bekerja mewah. Kalau projeknya sekejap, pun mereka tetap bekerja. Sambil-sambil meninjau kerja yang lain.

iv
Orang-orang saya, tidak mahu. Mereka hanya mahu kerja sedap. Duduk dalam aircond, bos suruh kerja lebih sikit, muncungnya memanjang. Lulusnya SPM tapi besar kepala melebihi gred 41. Bukan semua orang-orang saya begitu, kau jangan terasa dengan apa yang saya cakap kalau kau tiada sikap begini.

v
Ada juga orang-orang saya, yang kuat bekerja. Ada yang kerja kerani, sabtu pergi berjaja di pasar malam. Buka perniagaan di saluran internet. Mencari duit lebih, makan dapatannya rezeki lebih. Saya kagum dengan orang ini. Perniagaan salah cara mengubah cara hidup. Ada juga orang-orang saya yang berhenti kerja dengan majikan, mengusahakan usaha kecil-kecil. Mereka kata, mereka mahu terlepas dari beban mental. Hari-hari bimbang dengan urusan orang lain. Mereka ambil keputusan untuk berniaga sendiri. Kata mereka, kecil yang mereka usahakan, maka sedikitlah yang mereka dapat. Besar yang mereka usahakan, berlipat gandalah hasilnya.

vi
Tinggal di Sabah; tidak banyak kehendak kau akan dapat diisi. Tapi sekurang-kurangnya kau tidak hidup dalam kebimbangan. Apapun, sebenarnya hidup di mana-mana pun sama saja. Cuma lebih banyak enaknya tinggal di kampung sendiri. Saya tidak tahu deskripsi yang jelas, kamu kena alaminya sendiri.

vii
Apa cerita Dejavu di Kinabalu tadi? Ada yang merindui Kinabalu?

Friday, June 15, 2012

Sedang dibikin.





Sedang dibikin, katanya.
Pengikhtirafan kecil yang sangat besar ertinya kepada saya.
Syukurku.

Sebak.

Tinggalkan saja

Travel: Pulau Manukan, Sabah










i
Ini adalah kali pertama saya melawat Pulau Manukan yang terletak di persisiran daerah besar Kota Kinabalu, Sabah. Sehari sebelum ialah hari peperiksaan. Sebenarnya rancangan ini dibuat secara tidak serius antara saya dan kawan-kawan saya. Dan kemudian, peperiksaan akan diadakan pada Isnin minggu depan. Jadi ini memberi sedikit peluang kepada saya dan seorang teman sekampus untuk pergi melawat ke Pulau Manukan ini.

ii
Pengunjung perlu membawa Rm23.00 untuk lawatan ke sebuah pulau (yang dipilih sendiri). Manakala tax tambahan adalah sebanyak Rm7.++ seorang dan kemudian perlu lagi membayar RM3.00 sebagai caj masuk ke Pulau Manukan. Pulau Manukan hanyalah terletak kira-kira 15 minit perjalanan dengan menggunakan bot laju yang disediakan oleh agen ketika di jeti Jesselton Point.

iii
Cuaca sangat baik, biarlah hitam sekalipun kulit ni, kata hati. Saya bangga ada sunburn pada kulit saya sebab itu tanda saya sedang 'berkelana'. Hehehe. Ok Agak poyo! Kami berdua menyewa google,mask dan life jacket, konon-konon hendak snorkling. Malangnya kedua-dua kami bukannya pandai snorkeling tahap bagus. Pengalaman saya snorkeling sebelum ini pun hanyalah memakai PELAMPUNG DAN LIFE JACKET sekaligus ya. Mula-mula kami hanya berendam-rendam di gigi air. Ala sampai lutut saja pun rasa ketar beb. Mana tahan.

iv
Tiba-tiba kedengaran kami dipanggil (tanpa tau nama). Oh, lihat pada bajunya ada lambang Sabah Park. Ini mesti guide Sabah Park ni, hati saya cakap. Haha. Beliau kata " saya lihat kamu tunggang tebalik dari tadi, tidak pandai ada movement. Bagus kamu dapatkan perkhidmatan guide sini. Ada yang mahal, RM50 seorang. Tapi kalau pakai guide Sabah Park, berapa-rapa la kamu bagi'', kata guide tersebut. Mula-mula macam tak mahu, kira nak save bajet. Lagipun bukannya pandai snorkeling pun. Tapi bila pikir-pikir, bagus lagi kami guna service tu , tak buang masa mcm guide Sabah Park tu cakap, tunggang tebalik seja kamu dalam air! oh Malu!

v
Kami pun setuju. Mula-mula saya cakap, cukuplah jangan jauh-jauh dari pantai. Sebab saya memang takut air. Oh jeritnya satu pulau!. Kawan saya pun cool saja, saya ja lebih-lebih. Melihatkan kawan saya yang cool itu, saya pun mengikut 'arus' sejalah. Buat2lah bertawakal di dalam air. Kami dibawa ke kawasan yang jauh sedikit, lebih kurang 50 meter dari pantai. Balik-balik saya tanya, berapa dalam kawasan tempat tu. Guide cakap itu tidak dalam. Dalam 2 meter seja. Ah pandailah! saya cakap, saya punya tinggi pun 1.63cm ni apa lagi tidak jejak kaki. Perkiraan saya maybe dalam 5 meter hingga 8meter. Tiba-tiba saya rasa berani pula memandang ke bawah laut. Tapi ada satu kali tu, tiba-tiba (lagi tiba2) ada ombak sedikit datang ke arah kami. Oh Tuhanku, kata dalam hati. Ingatkan dia hempas kepala, rupanya saya terambing seja. Maklumlah pakai life jacket kan. Hahahha

vi
Guide kami memang bagus. Oleh kerana service dia bagus, kami kasih tips lebih. Tak apa, jangan berkira. Kesian dorg cari duit lebih untuk tugas yang bahaya macam tu. Sayangnya Pulau Manukan tidak mempunyai kawasan snorkling yang cantik seperti pulau-pulau yang saya pernah pergi sebelum ini. Ah, janganlah tidak adil, Pulau Manukan kan terletak dengan kawasan kegiatan manusia. Jadi, jangan pandai-pandai mahu menilai-nilai. Memang seronok snorkeling ke kawasan yang dalam tu.

vii
Saya kira kami telah snorkeling lebih 1 jam bersama guide Sabah Park. Kemudian saya dan teman berehat sekejap dan tanpa rancangan kami menyambung cuba snorkeling sendiri di kawasan berdekatan situ. Ah! Tengok jam baru pukul 11. Ada lagi masa 4 jam sebelum pukul 3, sebab mahu balik tanah besar. Jadi apa lagi, kami sambung lagi snorkeling selama 2 jam. Kira ok kaitu snok tengahari buta?

viii
Masih lagi kami tunggang tebalik ketika mahu mengapungkan diri. Ini tak boleh jadi ni. Balik-balik minum air masin. Sebak paru-paruku. Saya pun menyewa sebuah pelampung besar. Bayar RM7, depositi RM10. Bah, barulah best snorkeling. Oh Tidak! kali ini saya tidak menyarungkan pelampung di badan ok. Saya pegang tali seja. Itu pun feeling-feeling macam bagus sudah pandai snorkeling. Kawasna yang kami snok tu maybe dalam 8 meter saja dalam. Tak ada koral pun, yang ada ikan-ikan besar. Tapi tiba-tiba saya jadi berani pergi ke tempat dalam. Tapi teman saya mungkin ada sedikit takut. DIa tarik pelampung ke arah pantai, saya tarik ke arah tengah. Jadi bayangkan, situasi kami tu. Apapun, memang macam tak mau balik. Ya la kan, pandai sudah korner-korner dalam air. Apa kau mesti kesah?

viii
Setelah meminum air laut dengan banyaknya (terima kasih kumbahan Kota Kinabalu), kami pun segera berlari-lari pelan ke jeti. Hampir 5 minit ke pukul 3. Rupanya ada lagi yang lebih lambat dari kami. Bilang pemandu boat ' Sudah ku pesan sama itu pelancong, kalau honeymoon, jangamn lewat masa untuk boatman ah, ini tidak. Haih kalau ku tahu, aku kasih tinggal ja ni, tapi ada barang dia pinjam kan!'' Hahahha. Nasib kau la bang, ku cakap dalam hati pelan-pelan. Biasalah orang kerja kan. Oklah, itu saja cerita dari Pulau Manukan. Tunggu cerita trip seterusnyaaaa...

♥ Pulau Manukan, Kota Kinabalu.

Distort


i

Petang semalam baru sampai ke kampung halaman. Perjalanan dari Kota Kinabalu yang mengambil masa 6 jam cukup membuatkan tulang belakang menjadi sakit seketika. Perjalanan seperti biasa, cuma terdapat sedikit ampaian hujan sepanjang jalan dari Ranau ke Telupid. Cukup menggerunkan keadaan apabila duduk di bahagian paling depan tempat duduk penumpang. Tapi ketawa saya terburai bila melihat paparan movie Melayu Jangan Pandang Belakang lakonan Zizan Razak. Entah, ini versi Jangan Pandang Belakang yang ke apa. Penumpang di sebelah saya sudah lama tidur.

ii
Awal pagi saya siap mengemas kini wall post ‘Breakfast makan burasak dan ikan bilis, kampung ko ada?’’. Sebenarnya saya bukan berbangsa Bugis, tetapi rasanya di Malaysia ini memakan apa saja yang ditawarkan oleh pelbagai suku kaum. Ya, kita tetap mengambil kira yang mana boleh makan atau tidak, kamu tahulah soal pegangan agama kan. Itu yang kita pegang. Tapi ada juga kawan-kawan kita yang memakan benda terlarang, tak apalah it’s a life learning process. Esok kalau sempat sebelum mati, boleh bertaubat. Itu kalau kau tahu bila kau akan menemui tanah kubur..er di bahagian dalam.

iii
Pukul 10 pagi, panasnya cuaca di daerah saya ini memang berupaya mencarikan mekap. Ibu mengajak saya turun ke Bandar untuk membeli barang dapur, sempat makan tengahari di sebuah kedai India Muslim. Nasi kandar lauk ayam goreng dan satu tin 100 plus. Kemudian, sementara menunggu bapa mengambil kami, saya sempat melihat sekeliling sebahagian pusat bandar Sandakan. Sebenarnya sudah 3 bulan sudah tidak pulang bercuti. Terlalu banyak perubahan. Kedai cina lama berjual barang runcit sudah bertukar menjadi kedai pinjaman wang segera dan kedai telifon genggam. Ada jalan yang dibaikpulih dan orang-orangnya masih sedia membanjiri kawasan bandar ini.

iv
Ini gambar di kawasan Pasar Besar Sandakan. Dulu saya pernah menjadi sebahagian dari kawasan ini. Selepas SPM, saya bekerja sementara di sebuah kedai pakaian. Taukehnya bagus dan sekarang sudah menjadi salah seorang jutawan di Sandakan. Setiap hari, sebelah pagi dan petang, saya menyusuri kawasan belakang di deretan bangunan ini untuk pergi dan balik rumah. Saya berjumpa dengan ramai orang jalanan. Nelayan, penjahit/tukang ubah pakaian, penjual syabu, penjual telur penyu serta kanak-kanak yang berlari-lari di sekitar situ; adalah subjek yang hari-hari saya jumpa. Waktu itu (1999) gaji menjadi salesgirl hanya RM180.00 sebulan.

v
Saya cuba buat perbandingan 1999 dan 2012 dengan nilai RM180.00 sebulan. Saya yakin masih terdapat pekerja yang mempunyai gaji sebegitu rendah pada hari ini. Saya sudah pernah merasa dari gaji kecil sehinggalah ke gaji besar. Kadang saya lihat pakcik tua yang menjaga bahagian tempat menyimpan barang pelanggan, terlalu tua. Di situ saya berfikir, apakah sebenarnya pengisian hidup ini? Hidup muda, dengan kesenangan. Atau hidup tua, masih bekerja di pinggir bangunan. Atau seperti Bajau Pelauh, hidup sekadar hidup tetapi harus berjuang hingga ke petang tua untuk mencari sesuap nasi malah berlebih untuk seisi keluarga.

vi
Saya hirup jus Twister, mengisi tekak yang sudah kering dek cuaca panas ini. Buruk pun daerahku, inilah kesayanganku.

Judgemental.


i
Hari ahad lepas, selepas merasa lega dari sakit perut sepanjang malam, saya berjalan-jalan sambil mengambil gambar di bandar Kota Kinabalu bersama seorang teman. Petang itu cuaca sedikit mendung dan ada sedikit hujan renyai. ‘Betul ah KK tidak hujan. Saya turun sekarang.’ Amboi, macamlah saya ni bomoh hujan boleh tahan-tahan hujan. Entah dalam masa 1 minit dari menerima sms kawan saya itu, mungkin hujan akan turun dengan lebatnya. Syukurlah, tak hujan cuma ada hanya angin kuat di bandaraya tepi laut itu.

ii
So, mahu ke mana?, kata saya. Kami menuju ke tepi laut, berlantai separuh tanah pasir dan separuh lagi konkrit pecah. Di sebelah kiri ialah Pasar Kraftangan Kinabalu atau Pasar Filipin manakala sebelah kanan ialah tandas awam. Bau hanyir mengisi ruang udara. Demi mengisi masa, saya akur dengan kehendak alam. Ada 2-3 keping gambar yang sudah upload, cuma sunset sahaja. Warna sunset ketika itu sangat cantik. Kami menunggu bermula pukul 6. Formasi awan kerap berubah sehinggalah ke waktu puncak. Permukaan air mempunyai pelbagai warna. Ah, indah. Di belakang dan kiri kami ada beberapa orang yang membawa kamera pelbagai jenis. Ada yang mengambil gambar sambil membuat bentuk love, mungkin mereka merasa romantik di situ. Siapa yang tahu di hadapan mereka ada tandas awam yang semerbak baunya.

iii
Ada sekumpulan kanak-kanak di situ. Sambil menunggu sang sunset datang, saya tertarik untuk mengambil gambar mereka. Ada yang berhingus, ada yang tidak berbaju, ada yang lincah, ada yang melihat-lihat kami dan lain-lain lagi. ‘Hai, boleh ambil gambar?’, kata saya. Kanak-kanak di dalam salur konkrit itu memberikan wajahnya. ‘Kamu orang apa?’, ‘Aku Suluk, yang ini Bugis.’ Dia tunjuk kawannya yang sedang berdiri di tepinya sambil memegang sebungkus makanan dan beberapa biji gula-gula. ‘Ibu bapa kamu mana?’ tanya saya. ‘Mereka menjual di pasar sana.’ Sambil jari menunjuk ke arah pasar berdekatan. Ternyata mereka bukan anak jalanan, tetapi mereka sedang bermain di tepi jalanan. Saya bertanyakan beberapa soalan kepada mereka, agar mereka selesa dengan saya. Saya berpura-pura meminta sebiji gula-gula dari gadis kecil di atas, dia memberi saya sebiji gula-gula. Berbaki 3 biji di tangannya. Saya membuat telahan. Jarang sekali kanak-kanak yang saya jumpa yang mahu memberikan benda yang berada di tangan mereka. Sikap was-was atau curiosity ada pada setiap kanak-kanak, tapi dari sudut lain mungkin kanak-kanak ini diajar supaya tidak tamak dengan apa yang ada pada mereka.

iv
Saya banyak mengambil gambar kanak-kanak bila di jalanan. Namun motivasi yang boleh didapati pada seisi kali ini ialah sikap menilai melulu kita. Bagi saya, tidak semua mereka yang berada di jalanan itu ialah miskin mahupun terbiar. Tidak semua yang nampak tidak sempurna itu ialah orang yang sangat kasihan. Padahal mungkin mereka terdiri daripada mereka yang sedang bergembira menikmati hidup. Saya punya kenalan yang mempunyai sikap judgemental; ada yang sederhana, ada yang separa tak betul malah ada yang begitu annoying sekali tahap judgemental mereka. I think you might be read this short story, tapi percayalah awak kena perlahankan sikit volume judgmental awak tu. Sedih beb bila menganggap yang bukan-bukan terhadap orang lain. Apatah lagi jika kita sendiri yang terkena.

v
Ada sunset yang bagus petang itu. Yang terbaik cuma tertinggal pada ruang ingatan saya, yang terlahir di gambar cuma paparan biasa. Ada di mana-mana.

Hujan

Semoga hujan menyelimuti hatimu, agar hati mu sejuk; melupakan amarahmu yg bersarang.


Kanak-Kanak dan Api


i

Kanak-kanak memang sukar dikawal, lagi-lagi bila mereka berada di dalam sebuah kelompok yang punya misi yang sama; bermain dan bergembira. Kau larang mereka itu ini, belum tentu mereka memberi perhatian atas larangan kau itu. Yang pasti, untuk hal-hal yang berbahaya, kita kena bertegas walaupun ayat tegas itu bakal mengubah sedikit persepsi mereka tentang kita.

ii
Kita tak payah tunggu untuk menjadi ibubapa, barulah hendak memahami sikap kanak-kanak. Bukankah kita juga asalnya adalah seorang kanak-kanak? Jangan dibiar kanak-kanak terlalu berani untuk mencuba semua perkara; lagi-lagi perangai yang boleh membawa kemudaratan.

iii
Kanak-kanak tidak perlu dipukul, dijentik, dikasari; bagi saya cukuplah sekadar memberi amaran berbau hal-hal yang boleh membawa kemudaratan kepada dirinya. Beritahu nasihat berbentuk ilmu kepadanya. Kanak-kanak punya sikap inkuiri; kenapa itu begini terjadi? Malahan sejak di dalam alam bayi di dalam perut ibunya lagi, kanak-kanak sudah menunjukkan sikap ingin tahunya.

iv
Lagi-lagi kanak yang mempunyai mempunyai masalah pembelajaran. Ada ibubapa yang tidak boleh menerima hakikat bahawa anak mereka memerlukan perhatian lebih di atas masalah pembelajaran mereka. Lembam, autistme, disleksia, hyperaktif dan lain-lain lagi merupakan salah satu penyakit moden. Sebenarnya masalah sebegini sudah lama wujud di muka bumi, cuma pada hari ini ia diberi penekanan khusus oleh masyarakat. Kanak-kanak juga mempunyai hak untuk mendapat taraf pendidikan, ibubapa ialah kumpulan yang pertama yang perlu tahu hakikat ini.

v
Ada juga kanak-kanak yang menghadapi kesan psioko manusia yang tidak terkira. Kanak-kanak mudah menghadapi trauma sejak awal umur mereka lagi. Seperti kain putih, manusia dewasa dan persekitaran yang membentuk warna di kain itu. Tetapi, tidak semesti hitam akan terus berwarna hitam, dan putih akan terus berwarna putih. Kadang-kadang manusia dewasa membandingkan pemikiran mereka dengan kanak-kanak di hadapan mereka. Ramai kanak-kanak hari ini membangun dari kesan trauma; antara sedar atau tidak.

vi
Saya juga masih mempelajari psiokologi dan tahap perkembangan kanak-kanak. Ini sedikit persediaan untuk saya sebelum benar-benar berhadapan dengan mereka secara rasmi kelak. Mungkin hari ini pendapat kita tidak sama, sebab itulah kita diminta berpesan-pesan sesama kita.