Sunday, January 1, 2012

Pasar besar.

Saya pasti, Pasar Siti Khatijah yang terletak di Kelantan merupakan spot wajib harus dilawat dan mengambil gambar oleh setiap jurugambar travel. Saya sendiri belum pernah sampai ke sana. Sejak akhir-akhir ini, saya rajin mengikut emak ke pasar. Pasar besar di daerah saya sangat besar dan bersih. Susun atur dan partition yang terdapat di dalam pasar tersebut sangat menarik untuk dirakamkan gambarnya. Namun begitu, saya belum lagi mencatat gambar suasana di dalam pasar besar yang saya maksudkan.

Pasar merupakan antara lokasi yang terbaik untuk mengambil gambar. Tetapi tidak ramai yang menyedarinya. Tekstur jalinan, human interest, warna warni dan pelbagai lagi elemen fotografi boleh diraih apabila bila berada di dalam pasar. Cabaran yang paling utama ketika mengambil gambar di dalam pasar ialah ketika membuat setting eksposurnya. Ada kamera yang mempunyai limitasi bantuan ISO nya. Namun tak perlulah hendak memeningkan kepala, hanya putar setting ke AUTO dan mula mengambil gambar. Setelah itu, balik ke rumah kemudian mengkaji PROPERTIES pada gambar untuk setting gambar yang telah dilakukan oleh kamera tersebut.

Masalah utama yang selalu dihadapi oleh newbies ialah setting kamera. Cuba bayangkan bila berada di tempat yang menarik bersama teman baru, dekat situlah nak belajar, kat situ jugalah tekejar2 moment dengan kawan-kawan lain. Kalau rajin bertanya tak ada hal, tapi cubalah juga membuat kajian sendiri di rumah. 80% sebenarnya adalah daya usaha sendiri, 10% outing dan selebihnya mungkin perlu diasah dengan faktor-faktor lain. Kadang-kadang ada juga kawan-kawan yang pm, tanya setting yang sesuai untuk mengambil gambar yang diingini. Setting sebenarnya bergantung kepada availability keadaan pada masa itu. Tak semestinya bila kita bagi nombor-nombor dekat kawan, sesuai pula dengan sekeliling keadaan seperti eksposurenya. Tu pasal setiap dari kita kena memahami perkara-perkara asas di dalam kamera.

Ada juga kawan-kawan yang bagitau, kadang-kadang tak tau nak tanya apa dekat orang yang sudah mahir. Saya pun macam tu dulu. Frasa-frasa dalam bidang fotografi dan kamera pun tau lagi. Tu pasal bila jumpa orang lama-lama, boleh terkebil-kebil dibuatnya. Secara peribadi, saya cadangkan korang ambil je dulu gambar dalam MODE AUTO. Tak buang masa bila dah datang jauh-jauh ke tempat yang menarik. Kemudian pelajari juga cara mengedit gambar. Belajar pelan-pelan, as long minat tu ada. Dan bukan semata-mata trend.

Dan bila dah pandai sikit, silalah jangan menyombong. Jangan lupa sharekan kepada kawan yang lain. Perihal di pasar, sama juga keadaannya seperti di tempat sesak yang lain. Cuba banyakkan interaksi bersama peraih-peraih taukeh-taukeh peniaga dekat situ. Saya sendiri tak pernah jemu untuk mengambil gambar di pasar. Keyboard off for now. Selamat melawat ke pasar berhampiran.


1 comment:

Anwar said...

kenapa lah gambar akak ni cantik? heran kome.