Monday, November 24, 2008

Kamu seorang cyber chatter tegar. Tidak mahu mengaku?

Hehehe. Kata orang, hendaklah kita bercakap melalui pengalaman. Amat suwei kalau kau bertindak bodoh sombong ke atas perkara yang kau tidak tahu. Ya, mungkin kau seorang yang licik, tahu control keadaan. Tetapi kalau sebaliknya? Jadi entry aku kali ini? Baca semula tajuk di atas. Cyber Chatting adalah perkara sosial terkini yang melanda masyarakat kita. Seingat aku, MIRC sudah dicipta pada tahun 1995, merupakan IRC (Internet Relay Chat) yang sangat famous pada 90’an sehingga sekarang. Bukan nak riak, tapi aku dah start kenal MIRC pun masa tahun tu juga (1995). Nak kata pioneer, mungkin ya mungkin tidak. Apa taknya, selesai saja paper PMR pada hari-hari peperiksaan PMR, aku bersama teman-teman akan ke Cyber Café Wisma Sandakan. RM 5.00 sejam occay (rupanya harga ini masih relevan sehingga ke hari ini. Aku benci CyberJazz Cyber Café Sandakan!). Tapi, aku tidaklah obsess dengan MIRC seperti orang lain yang arif berperang kod-kod khas dengan chatter lain di dalam channel. Haihh… Nowadays, dah banyak IRC client yang wujud. Yahoo Messenger, Skype, MSN Messenger et cetra la! Tetapi, apapun client yang digunakan, kamu tetap dipanggil cyber chatter. Mari kita tengok pemerhatian yang aku buat, selain diri sendiri yang menjadi percontohan.


1)Psiokologi seseorang chatter boleh diketahui berdasarkan nickname yang digunakan.
Ada Chatter yang suka menggunakan ID @ Nickname mereka sendiri. Contohnya nama sebenar Fatimah, ID-nya Fatty / Fateem. Kalau lelaki pula, nama sebenar Dollah Said, ID-nya Dolly. Eh! Kau tak percaya ke? Dunia cyber ni macam-macam boleh berlaku. Ada juga yang suka menggunakan ID menggunakan tempat kelahiran sebagai id utama. Contohnya AbangBatangBerjuntai (hahahaha! Tempat ni wujud occay), EmmaJandaBaik ke? Ada juga yang suka menggunakan nama haiwan sebagai ID mereka, diikuti dengan nama timangan mereka contohnya Devilcat00, Harimaugilaks, Serigalamenjerit (hahaha!), aku pasti nama yang mereka pilih adalah mengikut karektor mereka sendiri. Kalau DevilCat, mungkin beliau seorang yang sukakan kucing, berkarektor sensitive, sedikit manja (yucks!). Habis, kalau memilih nama TapirHensem? Mungkin beliau seorang yang merendah diri sebab tapir tu memang tak hensem langsung. Ada juga chatter yang suka menggunakan nama sebenar di dalam identiti mereka. Ini berkemungkinan untuk tujuan email official ataupun beliau sebenarnya memang nerd. Ada contoh lain?

2)Mempunyai lebih dari satu (1) ID
Mungkin beliau tidak suka dikenalpasti identitinya yang sebenar. Mungkin juga beliau masih menganggap cyber chat space sebagai arena sosial yang tidak relevan atau tidak boleh dipercayai. Ada juga chatter yang menggunakan pelbagai ID, tetapi masih mengekalkan identiti utama beliau. Ini selalunya berlaku apabila chatters ini menyertai channel-channel tertentu di dalam client. Tetapi aku yakin, mereka mempunyai hanya satu MAIN ID / ID Utama yang dijadikan sebagai identiti mereka untuk saling berhubungan dengan kelompok mereka yang lain atau individu tertentu.

3)Peratusan tertinggi pemegang gelaran Chatter Tegar terdiri dari kalangan mereka yang mempunyai PC atau lappy sendiri, dan mempunyai talian internet.
Takanlah kau mahu membuang duit ke cyber café semata-mata untuk online chatting? Ya, mungkin kau kata kau mampu untuk membayar RM5.00 sejam, dan mungkin juga bermula 15hb setiap bulan kau sudah mula mengamalkan diet pemakanan kerana sudah berhabis untuk online chatting kau 14 hari sebelum itu. Katakan purata online kau 4 jam sehari (katakan-lah~)


4 jam x RM5.00 x 14 hari sebulan = RM 280.00 occay! (perbelanjaan ini hanya berlaku jika kau mengunjungi Cyber Café Suwei seperti CyberJazz Cyber Café Sandakan).


Oh! Biasanya mereka yang tegar berbelanja seperti ini berlaku apabila mereka di dalam cyber love ataupun mempunyai kekasih yang luar dari kawasan itu. Almaklumlah, selain dari ber-chatting, kau juga boleh ber-Conference seperti Webcam Conference atau Voice Conference. Kalau kau boring, ko boleh layan games yang ditawarkan oleh setiap IRC Client. Bagi mereka yang mempunyai kemudahan sendiri, maksud aku PC atau lappy sendiri dan ada talian internet sendiri, mereka hanya perlu membayar bil bulanan yang tetap. Itupun, kalau kau memilih pakej-pakej yang terdapat di pasaran. Kau onlinelah sampai LEBAM. Bagi yang bernasib baik, bolehlah menumpang ‘kasih’ ke atas Wi-Fi jiran kau yang percuma itu.

4)Kebarangkalian mempunyai sepasang mata yang comel seperti Panda adalah sangat tinggi.
Kebarangkalian ini berlaku di kalangan chatter yang berkulit putih atau kuning langsat. Ini disebabkan mereka kekurangan tidur ataupun terlalu berseronok berchatting dengan kawan-kawan cyber mereka sehingga ke pagi esoknya. Hal ini biasanya berlaku bagi mereka yang masih belajar. Terutama yang sedang belajar di pusat-pusat pengajian tinggi. Almaklumlah, kebanyakan pusat IPT sekarang menyediakan Wi-Fi percuma kepada pelajar. Kalau kau berada di Kampus UiTM Puncak Perdana, kau tidak mempunyai keadaan yang sesuai untuk bersosial bersama teman di luar kampus pada waktu malam sekiranya kau tidak mempunyai kenderaan. Kampus itu sendiri mempunyai Hotspot yang membolehkan pelajar menggunakannya untuk tujuan mencari bahan assignment. Jangan bimbang, laman-laman web yang Suwei sudah sememangnya di-block oleh pihak pengurusan UiTM. Kadang-kadang bila sudah tension menghadap studi, mereka me-release tension dengan menyertai channel-channel tertentu di dalam IRC Client. Tidak pun berchatting bersama teman-teman mereka sendiri. Haish..ini boleh mengurangkan jenayah fizikal bukan?

5)Mempunyai ramai rakan cyber dan sesekali keluar menyertai gathering.
Ya, aku akui sendiri perkara ini. Bila sudah biasa menyertai channel-channel tertentu, tak salah kalau kita mengeratkan sillaturahim sesame chatters dengan mengadakan gathering. Aku sendiri sudah 2 kali menganjurkan gathering ini. Oh, kami tidak bersikap kenegerian. Tapi mungkin waktu tu semangat merantau itu kami kuatkan lagi dengan perjumpaan chatters yang berasal dari negeri yang sama. Perhubungan cyber itu diteruskan ke dalam dunia realiti. Jangan salahkan cyber chatting ini kalau hubungan itu mengjangkau ke tempat tidur juga. Hahaha! Aku punya rakan-rakan yang akhirnya mendirikan rumahtangga (dah beranak pinak pun) hasil perkenalan dari dunia chatting. Jadi, aku kurang gemar bercerita tentang hubungan yang negatif. Perkara jatuh cinta dalam dunia cyber ini sudah menjadi perkara biasa pada hari ini. Cuba kita bercerita dari sudut positif. Data diperolehi dari sekitar kita dan diproses menjadi maklumat di dalam otak atau ruang fikir kita. Di dalam dunia cyber ini, maklumat diteruskan melalui taipan-taipan di skrin komputer. Boleh jadi waktu itu kita berada di dalam relaks dan mempunyai rakan cyber yang sudi berbual dengan kita. Kamu tahu kan, bukan senang manusia ini menzahirkan rasa hati mereka secara lisan. Bila menaip, tiada siapa nampak ekspresi mode kita. Sebab itu, begitu mudah untuk terbit rasa ‘suka’ bila online chatting. Apatah lagi ditambah dengan chemistry-chemistry yang sama antara kedua belah pihak. Tetapi hubungan sebegini mempunyai risiko untuk kecewa yang sangat tinggi. Ayat punya baik semasa online, tetapi bila berjumpa mungkin si dia mempunyai sifat yang suka tersembur air liur bila bercakap. Kasian…. Tak pasal-pasal kena reject. Kalau kamu menghadapi perkara ini, ada baiknya kamu menyertai gathering sebelum benar-benar jatuh cinta. Woi! Bukan mahu memilih paras rupa, tetapi kamu berhak untuk menentukan masa depan hubungan kamu. Tapi soal hati kan…


6)Suka senyum dan selalu KETAHUAN oleh orang lain yang ada di situ (tanpa kamu sedar)
Bila sudah menjadi chatter tegar, kau jangan tipulah kalau tak pernah mengalami keadaan ni. Macam Mak akulah, yang tak faham aktiviti aku ni. Apasal kau senyum-senyum sendiri depan lappy tu? Perkara ini boleh berlaku tanpa kau sedar, mungkin kawan kau di sana sedang membuatkan kau rasa lawak. Jadi orang di sekitar kau, terperasan dengan perilaku kau tu. Tak kurang juga, sekiranya kau sedang mengalami perasaan Musim Bunga, ya la, dilamun cinta. Orang lain boleh nampak rona-rona perasan bahagia kau tu. Lagi satu, bila kau bleh ketawa mengekek tiba-tiba walaupun keadaan masa itu sunyi sepi. Haih, silap hari bulan ketawa kau itu disambut oleh ketawa encik misterius yang lain.

7)Berdepan dengan soalan-soalan yang berbau dari mereka yang stereotype?
CT – Chatter Tegar vs. MYS – Mereka yang Stereotype

CT: Nak keluar kejap.
MYS :Keluar dengan kawan-kawan chatter ko ke?

CT: Bf aku bla..bla..bla… (belum sempat kau habiskan ayat…)
MYS: Kau kenal BF kau tu dari chatting ke?

CT: Kawan-kawan aku nak datang rumah.
MYS: Kawan-kawan yang kau kenal dari chatting ke?

Haiii.. betul tak? Ada lagi yang lagi teruk, menganggap kau macam tak ada kawan kat luar langsung. Bodoh piang occay! Mungkin mereka tengok kau, lebih banyak menghabiskan masa di rumah berbanding di luar pada hari hujung minggu. Budaya muda mudi masa kini, mereka meluangkan masa bersama teman-teman apabila weekdays sahaja. Maksud aku, selepas waktu bekerja. Manakala, hujung minggu mereka lebih santai untuk berada di rumah. Mahu mengumpul tenaga semula, selepas 48 bekerja dalam masa seminggu. Penat wohh…

8)Peka dengan lagu-lagu terbaru.
Untuk pengetahuan kamu yang bukan kaki chatting, di dalam IRC Client juga kita boleh bertukar-tukar maklumat seperti lagu dengan mengirim lagu di dalam client tersebut. Bukan hanya lagu, tetapi semua medium yang bersifat digital. Tetapi ini bergantung kepada connection semasa penghantaran. Kamu tahu, selain dari sibuk berchatting dengan kawan di sebelah sana, kita juga boleh mendengar online radio yang disediakan di sesetengah IRC Client ini. Sambil-sambil chatting, sambil-sambil tukar lagu. Lagipun macam sekarang ini, kebanjiran band-band Indie di negara kita memeriahkan lagi perkara ini. Isu cetak rompak sudah tidak dipedulikan, yang penting band Indie kau dan lagu-lagu kau dikenali ramai. Kalau kau masih sibuk-sibuk mengikuti trend muzik tempatan melalui tv dan radio yang sangat lembab itu, aku rasa layaklah seadanya kau dikatakan ketinggalan maklumat. Melalui internet, segala-galanya begitu cepat. Kalau kau gila menyanyi, kau juga boleh menyertai channel-channel tertentu yang menyediakan Voice Conference. Kau nyanyilah sampai LEBAM, harap-harap ada yang sudi mendengar.

9)Sedikit nakal dengan menyertai jenayah cyber.
Perkara ini sedikit ekstrem di dalam dunia cyber chat. Antara jenayah cyber yang paling famous dan sedikit senang dilakukan ialah cracking ID. Cracking ID ni bolehlah kau samakan dengan mencuri ID. Hari ini, si-Cracker ni mencuri ID yang hanya bernilai komersial saja. Tiada gunanya kau mencuri ID yang tiada nilai komersial, kerana aktiviti Cracking ID ini memerlukan kesabaran tahap maksima, selain sedikit bijak mencari item-item tertentu. Mari aku tayang pada kau maksud ID yang bernilai komersial ni, boleh diniagakan.
Dimulaikan dengan nombor : 23super, 21bobo, 10cool
Hanya mempunyai 2 / 3/ 4 karakter / char:
1q, ov, mps, 1mu, uwda, mas7, 4kec, okr2

Mempunyai symbol seperti
Ampersand (&):
69h&c, 23m&m, 34h&c

Underscore / undy (____):
Loverboy__________69, Love_me_down__, Acquiesce_________________, __The_Man_Who_Sold_The_World__, __The_Unforgiven__, poison__angel

Asterick (*):
21****you, 65****you

Plus sign (+):
Bennie+And+The+Jets, Better+Off+Dead, love+1

Hyphen-Minus / Dash:
Lady-killer, love—0731, love-jacky-wu, love-white-snow,

Full Stop / Dot (.); more than 1 dot:
love.....me, love.26.4, love.a.8651

Multi symbols:
love.m-123, 65m&m____, 97rock(s), ruby.angels-r., xn--4#19, xn--4$$$

ID yang didaftar di bawah server yahoo/organisasi yang sudah tidak beroperasi:
love.2000.tw, love-you.geo
puteri_sandakan.soit, puteri_sandakan.csdn, puteri_sandakan.chinabyte, puteri_sandakan.wyao, puteri_sandakan.seasky, puteri_sandakan.3721
xn--4#19, xn--4$$$, xn- -armada-ship

Cracking id ini samalah seperti memecah masuk pengkalan data pemilik id-id yang pelik ini, dan cracker akan menukar password dalam kadar yang segera. Kenapa aku kata segera? Ini kerana terdapat lagi kelompok cracker yang lain sedang menunggu id-id illegal ini untuk ‘dipecahmasukkan’. Kau lambat sikit, kau terlepas. Sebenarnya pasal ID-ID ni aku dah setup lama dalam entry yang lain. Tapi aku masih belum berkesempatan nak publish-kan. Lagipun, aku belum cukup ilmu dalam bidang ni.
Mahu lagi sedikit ekstrem? Kalau si-Cracker mengalami sedikit ‘sawan’, mereka juga memecahmasuk ID yang tidak mempunyai nilai komersial. Kalau bernasib baik, ID yang menjadi kesayangan kau bertahun-tahun tu boleh dimusnahkan dan jangan harap kau boleh retrieve ID tu balik. Melainkan kau ada cable bagus dengan Yahoo Organisation. Hahahah! Ya, ya saja aku cakap. Tapi, benda ni pernah berlaku. Jadi? Kau mahu join jenayah ini? Best dan aku tak pernah berjaya pun. Hahaha!

10)Kau memang gila chat – pemerhatian aku yang kesepuluh ini memang tidak boleh disangkal lagi. Cuba lihat pada diri kau.

Hari bekerja:

9.0 pagi : berada di ofis / tempat kerja
(kau sempat chatting biarpun kau sedang bekerja)
1.00 tengahari : lunch time, tapi kau makan depan PC ofis-chatting lagi.
2 – 5 petang: sambil buat kerja, sambil layan chatting juga.
5 – 6 petang: Boss biasa tiada di ofis masa ni, blehlah ko layan chatting sampai habis waktu bekerja.
8.00 mlm : setelah habis mandi dan makan, kau online lagi.
4 pagi: kau ucap selamat tidur pada kawan chatting kau malam itu. Seisi itu kadang-kadang mengambil masa 1 jam baru selesai. Almaklumla, Musim Bunga kan!
6.00 pagi: bangun
6.30 pagi: betul-betul bangun dan bersiap pergi kerja.

Hari Cuti / Hari tidak bekerja:
10 pagi: Bangun dari tidur, kemudian on kan lappy / pc. Jenguk-jenguk channel kejap. Kemudian tidur semula. Lappy / pc ON.

12 tengahari : Bangun semula, mandi dan makan dan CHATTING.
4 petang : Tidur petang. Lappy / pc ON.

6 petang : Cari bahan untuk dinner, mandi dan mengemas rumah. Basuh baju ke? Join Channel sekejap.
8 malam : kalau kau tak keluar, kau chatlah.

Haih…aku mengaku aku pernah jadi cam ni. Hahahah! Tapi bukan 100%-lah. Hari cuti pun aku bangun awal occay! JADI? 10 hasil pemerhatian aku dah buat. Kamu mahu mengaku? Banyak sebab kau boleh menjadi chatter tegar. Ada sesiapa mahu mahu menambah point pemerhatian aku sini?

9 comments:

misZc3ik4pisc3s said...

hahahaha... aku mmg chatter yg tegar.. walaupun channel tu boring, tetap masuk room n parking.. wakakaka... napa aku ckp boring? chatters tegar yg lain sdg bertapa... wei! i miss u guys :( mana kamu nie? mnaip2 bha.. hahaha

contoh2 id yg kna crack tu bha.. bukan rekaan semata2 pnya id ba d kasi masuk.. wakakaka ilang nanti nangis abg nubie...

oh ya.. tapirhensem mmg wujud! miahahaha.. mana sda dia ar? contoh lain? aku nmpk id yg kiut n lucu ni d room 1.. tupai.gila haha..

m_5_n said...

:( ya bolehlah saya ni dikatakan mcm 2, cuma sekarang parking ja banyak.. saya habiskan masa download movie, tengok member2 chat dan pasang vc mcm jadi DJ pula :-"

mas said...

cika : aku menunggu abg nubie punya komen sini ni.pasti dia punya komen lagi haru dan buat aku koma sebentar kakakakakak

man : aku harap satu hari nanti channel room pun berbayar, jd tiada la istilah chatter tegar suda...hahaha

sharhan_khan2001 said...

buli d katakan gitu jg sa ni,tegar,segar dn menggegar la kunuk....... hahahahaha.Tp kebelakangan ni sy lebih suka.....(biarla rahsia),smbil menunggu kwnku yg gila2 5urg ni--->c amoy@khatijah tan,nakad@japar onn,cumil@salleh kamil,kancil@mat sintul dn sika@piahh,wakakakakakakaka melalut sudai ni sebab skg sa tgh berkutukan sma drg d rum tu la pasal by the way thnx 2 put3 yg santik ni krn bg pluang sa buat komen +gila2 d sini sikit.

camoy_83 said...

wakakakakaka...kindits ko shar@param...aku ni mau jg aku katakan aku ni chatter tegar ndak juga...sbbnya:-
1)aku on free of cas
2)aku on9 ikut mood
3)on9 klu urg ksayangnku on9(zaac)@kwn2 ku bgila dlm room on9 br aku mo on9...

tapi aku sukung jg mas pa kajian mu tu mmg btl sbb dlu aku penah rsa jg apa yg ada dlm kajian mu tu hehehehe....apapun mas...thanks cuz bg peluang aku bg kumin yg ndak bepa ok ni wakakakaka...bah....

mas said...

shar : tegar, segar, menggegar =)) aeii tawa aku membaca komen mu ni shar...kakakaka

amoy: ko tetap chatter tegar ba =))

Heartless Devilish said...

aku masih chatting kat irc sampai arinie.. tp sebenarnye aku akan ada tempoh menyepikan diri..setahun sehingga 4 tahun..then aku buat come back gitu...
hahahahahaha
aku sker pacak nick aku dalam irc...tp aku tak on pc pun..aku pakai psy!

Anonymous said...

aih.. bleh tahan juak lah chat2 neh ..
aku start d YM ajak.. tapi best apa hohoho..banyak lawaknya... kuning2 pon ada wakakaka
kadang join room parking2 jak hohoho

Facet said...

Sekarang crack bergantung dengan server.Kalau dapat unbanned server memang syurga.

Tapi sekarang haram sampai 24 jam server tu boleh Setakat pakai proxy memang xbole bla. Untuk Normal id,barangkali. Tapi kalau macam id illys seperti di entri ko memang depend on unbanned server.

Sekadar berkongsi.