Sunday, November 9, 2008

Bakso Sandakan.

Plan aku sebenarnya mahu melihat kejohanan Rugbi peringkat antarabangsa (Borneo), manalah tahu boleh mencuci-cuci mata yang kecil ini. Heheheh.. Tapi, Along malaslah pula. Aku pula, pun dah jadi malaslah. Occay, aku masih menyesuaikan diri dengan keadaan panas mendadak ni. Plus, kampung aku kan tepi laut. Jadi?

Aku temankan Along pergi ke tukang kasut, katanya mahu membaiki kasut bolanya. Ahad (hari ini) ada kejohanan persahabatan di Kem PGA, Batu 10, Sandakan. Sambil-sambil mencuci mata, kitorang meronda-ronda ke kedai CD. Huhuhu...Along siap membeli 2 keping CD karaoke. Ntah, apa jin dah sampuk dengan dia. Minggu depan mungkin dia akan menyertai ujibakat One in A Million la pulok. Haih! Adik aku boleh nyanyi tau, tapi masih perlu banyak melihat Akademi Fantasia la... Hahahahah... Jangan pertikai kebolehan orang lain tau. Bercakap pasal Karaoke ni...aku ada entry mahu dikongsikan. Tunggu.

KATONG? Katong sudah tidak wujud di Sandakan ni. Mahupun di Malaysia. Hehehe... Seingat aku, sesiapa yang lahir sekitar 80-an, pasti akan mengingati Katong. Maksud aku penduduk daerah Sandakanlah, ataupun mereka tinggal berdekatan dengan kawasan utama di Sandakan ini. Katong merupakan tempat gerai-gerai menjual minuman dan makanan, dan juga merupakan jeti kecil bagi penduduk Sandakan yang mahu ke seberang atau ke pulau-pulau berdekatan, seperti Pulau Tanjung Aru, Pulau Berhala, Pulau Bai dan et cetra.

Kalau sezaman dengan aku, tempat ni dulu merupakan tempat persinggahan budak-budak sekolah yang baru pulang dari sekolah, mahu ke perpustakaan bandar, mahu ke kawasan Karamunting ke.. long story short, kira macam tempat transit-lah. Sebenarnya tempat ini juga merupakan Pusat Perhentian Bas Labuk utama. Aku yakin, ramai yang merindui KATONG, di sini ada jus air jagung David yang sedap...kan Facet? Katong-Katong-Katong!

Kau just imagine, sambil kau mengurat awek-awek berdada belum sempurna (maklumlah baru 3 tahun akil baligh) hahahaha...di-support lagi dengan geng-geng budak sekolah kau ( BUkan Geng Bas Sekolah hah), sambil-sambil menghirup jus jagung hasil air tangan David yang dikatakan gay itu (ada orang marah ni..ahaha), sambil-sambil menikmati bayu laut beserta asap bas-bas pengangkutan Labuk...heheheheh....

Ni pula, pemandangan berhadapan dengan Genting Mas Mall tu. Genting Mas Mall tu kiranya macam Mall la (eh, mmg Mall la), banyak barang-barang murah dijual di situ. Termasuklah kasut-kasut yang cantik buatan China occay! Memang cantik dan murah! Barang-barang keperluan dapur pun murah di sini.



Sebelum balik rumah, aku dan Along sempat singgah makan ke warung Bakso yang terletak di hujung Bangunan Milimewa. Herm.. Bakso yang kau nampak di atas, tidak se-istimewa macam zaman aku sekolah dulu. Harga semangkuk RM1.50 (daging) dan Rm1.00 (ikan). Rasa bakso ni bolehlah tahan, tetapi aku tidak boleh menerima revolusi sebegini. Tiada hirisan daging itik, daging ayam, kekacang goreng, tiada bawang goreng. Oh! Memang tidak lengkap, dan ya... aku sedih. ahahhahaha...Biarpun rasa memang sedap, tapi perfomance failed. Aku taulah ekonomi sudah tidak menyokong, tapi agak-agaklah kan. Hehehhehe...

Entry pasal KARAOKE menyusul...

7 comments:

♥andrea isabelle anne reston quiamco♥ said...

mas ckit lg gambar2 mu....bila lengkap semuanya aku pasti blk ke kampung hahahahaha...beliur2 suda aku ni

KeMatZ said...

hemmm... kenangan semua itu dibandar sandakan.... wakakkaka.... bila ya akan aku pulang ke sana.... xpecially setelah pemergian atuk ku... rasa no reason untuk ke sana... heheheh... nda apa... nantikan lahh kalau ada rejeki.. akan ku pulang jua..... lawati sedara mara ku.... hehehehe...

Heartless Devilish said...

perghh..gambo2 ko mmg besh!

bonda said...

Ya aku pun setuju dgn komen si Heartless D tu tapi bule kah ko kurangkan pengeditan warna asal. Nampak kurang asli lah. Nda nampaklah da real photographing stylemu. U understand kan wat i mean?

Facet said...

Aku suka colour gambar-gambar ni!

Dslr punya setting atau Adobe? Oh katong....

Newton said...

Katong, Katong, Katong....
sikit lagi aq terlupa pasal tu air jagung owh...
Tu la kan mas, org lain bilang:
"zaman dah berubah" tp, dlm hati sepa tahu yg kita sebenarnya masi rindukan masa lampau kita dulu2 tu... hehehe.... kan kan kan...

Az Rina said...

katong tempat aku rilek2 dulu sambil tunggu bas mau balik kompleks. nda bole ketinggalan bas tu sbb nnt kena tunggu 1 jam lagi baru ada! hehehe

aku rindu genting mas jgak. suara2 cashier nya tu ba masih lagi aku ingat kalau time durang mengira ..

1 kali 50 posen, 4 kali dua setengah, efisen btul durang mengira..