Tuesday, July 22, 2008

Konsert RTM Negeri Sembilan 1862

Hari Sabtu (19 - 20 Julai) yang lepas, aku cuti secara tak sengaja dari kerja aku. Macam bosan pulak katakan, so aku ikut saranan kakak aku pegi meninjau konsert RTM Negeri Sembilan 1862 tu. Acara ini juga bersempena hari keputeraan Yamtuan Besar, Negeri Sembilan. Kakak aku merupakan produser konsert, dan aku sebagai adiknya mengambil kesempatan nak p shooting di situ (atas jemputan). Teringin juga tengok kerja-kerja organizer big firm ni. Konsert dan program2 diadakan di padang Istana Seri Menanti, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Very the jauh gila occay! Tapi sesekali lari ke kawasan kampung memang best. Banyak tanah diusahakan untuk penanaman Dragon Fruit di sini, dan yang lebih best, aku dapat lalu kawasan sawah padi (menghijau). Banjaran Titiwangsa menghiasi indah pemandangan kat sini.

Masa ni aku tengah blur, cam rombongan lawatan pelajar2 pula.


Sebelum ke Kuala Pilah, terlebih dulu aku folo kakak aku ke ofis baru RTM. Very the bagus occay! Sebenarnya aku dah datang sebelum ni, cuma kali ni aku berpeluang nak jumpa ng artis-artis yang akan buat konsert persembahan malam tu. Antara artis adalah seperti Nine Coco, Syikin, Mas Idayu, Liya AF, Sheila Abdul, Achik Spin, Siti Nurdiana, Roziah Latiff dan Riz AF. Masa aku sampai kat studio RTM, tiba2 ada pmpuan salam2 ng aku, aku pikir PR sapala yang baik hati ni, rupa-rupanya Liya AF. Liya AF sungguh ramah ng aku, mama dia pun sama. Mama dia adalah lecturer kakak aku masa kat kampus dia dulu, sempatla juga aku berbual dengan Mama Liya AF tu. Lepas tu tiba2 ada pmpuan kecil senyum kat aku, akkakaka..sebenarnya aku tak kenal pun artis2 tu, ngeri plak aku tgk senyuman Sheila Abdul yang mmg aku tak jangka dia artis. Miahhahaha.... oleh yang demikian, aku pun snapo-snapo ar gambar dorg.


best kan konti ni?


Gambar kat atas ni, masa para artis ni tunggu turn untuk ditemu bual oleh DJ bertugas masa tu. Bila Achik Spin datang, mmg nampak kelakar la dia tu. Memang ditakdirkan pembuat lawak yang sungguh mengharukan... akakkaka... bleh tak dia menyampuk masa DJ tengah interbiu on air ng artis lain. Tapi aku tak heran la, sebab Achik Spin mmg dah sinonim dengan RTM Negeri Sembilan, almaklumla, orang Noghi occay! Tapi Achik tak sombong pun, siap datang salam kat aku...heheheh...


comel? aku ke dia? kakakaka


ekekekk... memula aku pikir Band COCO ni dari Indonesia, tapi pure Malaysian occay! Hensem pula penyanyi dia ni kan, malu ai taw. Masa aku nak snapo pica dia, siap dia bleh tanya " nak gambar penuh ke gambar separuh?" kakakaka... aku jawab je, " ala suka hati la nak gambar camana"...kekekekke... dah tu PR dia, Amy kata : akakkaka! Padan muka ko Nine... tapi bila aku pikir2 skrg ni, cam kasar ler pulak kan. I'm sorry ya Nine :">.... kekekekke... lagak Nine memang sempoi occay, sesuai ar dengan aliran mainstream dorg tu. Masa nak g makan dinner, Nine boleh pula ajak aku berbual ng dia occay...akkaaka blushing gilaa!

Lepas je dari sesi interbiu tu, kitorang pun gerak ke tapak konsert. Tu la pasal aku kata Kuala Pilah ni jauh gila, dah la tu corner-corner jalan kat sini memang boleh dijadikan tempat drifting...kekekeke... macam ala2 jalan naik ke Genting Highland occay! Tapi jalanraya kat sini lagi hawau laaa....Masa sampai kat tapak konsert, aku just lepak dalam khemah artis. Takanla aku nak lepak dalam konti pula kan.

ekkekek.. Masa dalam khemah artis tu, tetiba datang sorg makcik ni... boleh plak dia demand nak duduk kerusi bersih. Padahal kerusi tu just basah je, oleh kerana makcik tu memberi teladan yang tidak baik kepada aku, aku buat muka 60sen je ng dia. Kakak aku bagi tau, makcik glemer tu adalah Roziah Latiff yang pemes ng lagu Teruna.. occay! Masa tu Mama Liya AF pun tegur sapa ng makcik pemes tu:

kakak aku : Dia ni la yang nyanyi lagu Teruna tu Puan
Mama Liya AF : Oh! patutla macam familiar
Makcik Pemes tu : Ye lah! Takanlah orang tak kenal kan.

tetiba masa tu :

Aku : er, Puan, saya nak ambil gambar puan boleh?
Makcik Pemes : Ni nak buat apa nak gambar saya ni?
AKu : (blur)

Alahai Makcik, Makcik dah la artis occay! Sila beri pedoman yang bagus kepada outsider. Tak kuasa aku nak layan demand macam tu...kakakaka... kalau Syikin pula, dia mmg very the peramah occay! Aku suka tengok dia layan anak dia tu.. Chomel ja.


aku pun rasa aku comel kat sini


Malam tu, aku rasa perfomance Achik Spin dan Siti Nurdiana la yang paling best. Apa taknya, masa dorg nyanyi lagu Paling Comel, semua orang pun nyanyi sama2... tambah2 lagi mereka bawa beberapa org kanak2 naik atas pentas nyanyi dgn dorg. Kanak2 tu pula hafal lirik dan boleh nyanyi apa bila disuakan mic.

aku mmg paling comel..kakakaka


Aku malas ar nak cerita details kat sini, lagipun petang karang aku akan fly ke Brunei. Malas nya aku... tiada mood nak p travel. Aku akan berada di Brunei 23 - 28 Julai occay! heheheh... yang bestnya Riz AF mmg tak sombong pun, apatah lagi Liya AF , siap minta teman g toilet ...kakakakak...nasib baik aku suruh dia bawa air mineral packet tu, kalau tak hazabla nak pakai tandas skola yang tak ada air tu.. occay! off. Brunei!
Sheila Abdul



Riz AF in PINK occay!



Liya AF



Mas Idayu yg **** kakakakakak (sebelah tu kakak aku occay!)

3 comments:

KeMatZ said...

kenapa kakak ko lain ye... r u sure tu kakak ko.... hemmmm....

KeMatZ said...

ops lupa.... si riz ni tak ada baju lain ke....
asyik belang belang pink ni ajhe.... heheheheh

bonda said...

Allo Mr Kematz,
Apa yg beza sgt kakak n da adik ya? R u mean i'm much 'cantik' than her or i'm much younger than her? Hahaha