Thursday, March 31, 2011

Aku Hanya Serangga. (Tips Close Up)


Aperture F/Stop : f/16
Exposure Time : 1/200
Focal lenght : 55 mm
ISO : 200
Lens : 18 - 55mm
Close up filter : 8+
Flash : direct flash with difusser
Post Processing: Adobe Photoshop (at RAW format), exposure correction, zooming until 33% (2 times zooming and crop)

Tips lain:
1) Berhati-hati bila masuk ke dalam semak. Mungkin ada ular atau serangga beracun yang lain.
2)Jangan lupa bawa spare bateri untuk flash, nanti menyesal sbb subjek banyak.
3)Jangan banyak cakap bila dalam hutan, mulut kena jaga. Ada lagi makhluk lain yang harus kita hormati.
4)Niat kena betul, insyaAllah, Hutan juga akan menghormati kita.

3 comments:

xplorer said...

kalau close up filter brapa harga dia? dia ada kategory tak dari segi magnification

Cik Ungu Violet said...

hello.

CU ni ikut besar diameter lense yg kita nak guna. makin besar diameter harga naik la. tp tak jauh sgt. harga juga berbeza ikut brand. mcm filter saya ni, saiz 8+ dalam rm70.00 sekeping saiz 52mm.

kalau lens 18-55: kita boleh pakai sampai saiz 10+,atau mungkin lebih.

tak galakkan pakai 70-300 untuk close up sebegini, sebab fokus dia macam mcm tak berapa nak catch up.70-300 tnpa filter pun boleh pakai utk CU juga. cuma angle result berlainan. (nanti saya upload 70-300 punya hasil)

kalau ada lense 18-105, atau 18-200 boleh la pakai close up mcm saiz 4+ sehingga 10+. 8+ boleh run pada FL 70mm ke bawah sahaja. senang sikit boleh buat tangkap gambar burung skali.

tp saya lagi suka pakai 18-55 ni. lagi senang, ringan dan pergerakan kena pantas. tip lain, bila dah nampak serangga tu, buat la shoot random dulu. Flashkan matanya sebab serangga ni senang nak ambil gambar bila dah mabuk oleh sinaran flash.

tak percaya? ambil flash, flash mata sendiri. hahaha kan berpinar2 tu. kalau semut besar, tahap kepinaran dia boleh mencapai sehingga 5-8 minit. kalau pepatung cam ni, sekejap aja. so kena la cepat. melainkan dia sedang tidur.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.