Wednesday, March 30, 2011

Filem.

Semalam saya menonton DVD, 2 buah karya dari seberang. Satu bertajuk Cinta, dan satu lagi bertajuk Rumah Maida. Hari-harian tanpa talian internet yang kurang bagus, memang selalu saya habiskan dengan menonton filem atau membaca buku. Atau sekurang-kurangnya mengemas bilik. Bila saya ke mana-mana atau ke luar daerah, ataupun ke Kota Kinabalu (6 jam perjalanan dari rumah saya) saya pasti mendapatkan sejumlah DVD filem atau buku baru. Tahun lepas saya ke Indonesia dan berlibur di Tanah Malaya, saya sudah membeli sejumlah buku yang mungkin pada firasat saya cukup untuk bekalan setahun. Jumlahnya bukan banyak, tapi saya ialah internetier (?). Majalah lagi belum dikira.

Berbalik kepada filem-filem yang saya tontoni semalam. Sejak beberapa tahun ini, saya suka menonton filem dari Indonesia. Saya kira, mungkin ianya bermula sejak di zaman kampus universiti lagi. Jiran saya ialah pelajar-pelajar Masscomm yang sukakan hobi menonton movie. Tidak hairanlah salah seorang dari mereka sudah berjaya menjadi seorang pelakon yang sedang meningkat naik. Fun-nya hidup mereka. Saya selalu ke rumah mereka meminjam cd (pada masa itu) dan menonton di rumah saya. Kadang-kadang menonton bersama teman serumah, kadang-kadang saya layan sendiri dengan memasang headphone Sony di telinga. Peliknya saya tidak pula suka menonton sinetron atau drama mereka di televisyen. Mungkin saya tidak suka menunggu setiap hari di depan televisyen semata-mata sinetron seperti ibu saya.

Filem mereka (yang saya sudah lihat) kebanyakannya bersikap ringan, idealistik, rutin harian dan tiada melebih-lebih. Mereka banyak mempunyai filem yang bersikap nasionalisme Indonesia pada zaman presiden-presiden Indonesia yang pernah memerintah. Jiwa rusuh, reformasi, anak jalanan, kisah teladan masyarakat, penuh kritis, props yang minimalis, konsepsualistik, apatah lagi bakat-bakat pelakonnya. Tiada wajah-wajah yang jambu, tiada watak kening yang di-alis padahal berada dalam scene jalanan, tiada watak korporat yang melampau sombongnya...semuanya sederhana dan minimalis. Pengolahan cerita dan setiap scene yang diambil juga sangat menarik. Gerakan dari satu slot ke slot amatlah cantik.

Bukan seperti negara kita; asyik-asyik kereta mewah, lampu neon KLCC, gadis2 genit, muka-muka jambu dan urban..ah boring.

Saya rasa orang-orang produksi atau penulis atau penghasil karya filem mereka (saya tidak tahu frasa orang filem) selalu mempertingkatkan mutu kerja seharian, adrenalin membuak sentiasa berlumba-lumba mahu dapatkan hasil yang menarik dan hasilnya yang sederhana tetapi mendatangkan efek kepada orang lain berminat untuk menontonnya.

Orang filem kita gah dengan kos filem masing-masing. Arwah Yasmin Ahmad sempat menghasilkan karya-karya minimalis walaupun masih ada bau-bau stereotype filem Malaysia. Saya juga menyukai filem Mamat Khalid; bermula dari filem Rock sehinggalah yang terkini. Setiap satunya pasti mencatat pulangan yang menguntungkan. Ya saya tau, saya tidak seperti kawan-kawan yang masing-masing punya pendapat. Tak apalah, kita berkongsi hemat kan?

Filem epik Merong Mahawangsa mendapat pelbagai jenis kritikan dari para penonton. Harus diingat, mereka yang datang menonton adalah lapisan pelbagai masyarakat. Teaser filem ditayangkan di youtube, CGI yang dilakukan oleh Yusri Abdul Halim memang membanggakan. Saya kurang selesa bila sesetengah orang menyatakan dialog stereotype; Bolehlah bagi level orang Malaysia. Seolah-olah kita selalu membandingkan atau meletakkan diri kita setanding dengan Hollywood yang 100 kali ganda maju ke hadapan. Kita ini langsat, mereka durian. Jauh bezanya, tahu? Sesebuah karya sememangnya memerlukan kritikan untuk penambahbaikan. Tapi usahlah bersikap negatif sangat. Adik beradik KRU merupakan generasi contoh yang patut dibanggakan. Mereka berganding semangat menghasilkan sesebuah karya untuk dihargai. Saya rasa Yusry memerlukan sedikit tambahan masa untuk mengkaji lebih banyak tentang karya-karya yang akan datang.

Baru pukul 2.30 pagi. Sesuai lagi menambah satu filem untuk hidangan idea?


No comments: