Sunday, April 3, 2011

Cerita hari ke 94.

Perkara hipokrasi dan bermuka-muka.

Syafiq : Peliklah cikgu ni.
Saya: Ya, kenapa Syafiq?
Syafiq: Cikgu ni kalau dalam kelas garang gila. Kalau dalam bilik guru, elok aja.
Saya: Habis, kamu nak cikgu marah-marah juga kat sini? Ada orang cari pasal?
Syafiq: Tak, cikgu.

Sejak akhir-akhir ini saya selalu terlihat wall-posted oleh kawan-kawan di Facebook berkaitan dengan hal hipokrasi atau bermuka-muka. Bila terlihat saja, pasti saya teringat konversasi ringkas bersama bekas pelajar saya di sekolah tahun lepas. Dulu saya kurang suka dengan sikap sebegini, namun bila sudah bergaul dengan ramai peringkat manusia barulah saya faham. Hipokrasi atau bermuka-muka ini biasanya terjadi bila kita terlibat dalam vibe berbau negatif. Sama seperti keadaan di dalam konversasi di atas. Ini bukanlah soal prinsip diri tapi sebenarnya lebih kepada cara kita meletakkan diri di dalam sesuatu perhubungan. Sama ada one-to-one, jadi orang tengah atau sekadar terlibat tanpa secara langsung. Saya bagi contoh lagi:

Ali dan Abu tiba-tiba bersengketa dan dingin.
Azman merupakan kawan kepada Ali dan Abu.
Dollah kawan baru kepada Azman, Ali dan Abu.

Ali sukakan bola sepak, manakala Abu sukakan cerita politik.
Azman pun sukakan bola sepak dan kadang-kadang lepak di kedai mamak bersama Ali untuk menonton perlawanan bola sepak. Biasalah lelaki.
Bila bersama Abu, Azman tidak banyak bercakap. Tidak energetik dalam hal-hal politik yang dibawa-bual oleh Abu kepada Azman.

Dollah menjadi 'pemerhati' kepada Azman. Dollah bertanya kepada Azman.
Dollah: Apasal dengan Ali kau boleh je gelak-gelak gurau-gurau? Apasal dengan Abu aku tgk ko macam layan tak layan aja? Kau tau diorang tu tak ngam, tengah dingin. Kau janganlah bermuka-muka atau hipokrit depan Abu.
Azman: Aku nak hipokrit apa pula. Dua-dua tu kawan aku. Aku dan ALi sukakan hal bolasepak. Aku pula tak suka hal politik. Apa hal aku nak jadi serba tau kepada perkara yang aku tak suka?

Itu vibe yang positif. Saya rasa masalah bermuka-muka ini terjadi hanyalah kepada Sang Batu Api. Ada pihak lain yang melaga-lagakan semua pihak. Bagi saya, Azman hanyalah mengamalkan sikap menyesuaikan diri di dalam apa juga keadaan. Tak perlu nak paksa diri untuk memakai topeng di hadapan Abu. Azman tak perlu buang masa untuk jadi 'seorang+yang+minat+cerita+politik' semata-mata ingin menjaga perasaan Abu.

Manusia berubah dan perlu berubah. Berubah, perlu berubah dan tiba-tiba berubah ialah 3 kondisi yang berbeza hasilnya. Ini saya kata dalam lingkungan vibe positif.Vibe negatif lain perkara lagi. Sekarang ini saya berazam (renew), untuk kurang memikirkan benda-benda negatif. Saya kurang suka dengan cara Dollah yang bersikap judgemental terhadap Azman.

Dengan guru, lain lenggok cara percakapan kita.
Dengan pelajar, lain.
Dengan kawan-kawan rapat, lain.
Dengan kawan baru kenal, lain.
Dengan musuh, lain.
Dengan ibu, lain.
Dengan bapa, lain.
Dengan keluarga, lain.
Dengan saudara-mara, lain.

Janganlah judgemental. Menyusahkan.


No comments: