Thursday, April 28, 2011

Cerita hari ke 108.

Kali ini entry hendak menggunakan perkataan 'aku' sebagai kata ganti nama diri.

Aku suka baca timeline Twitter. Dekat sana aku follow beberapa orang yang aku anggap kehidupan mereka agak menarik. Aku ada follow artis hiburan, blogger, website tentang fashion, National Geographic (internasional & Indonesia), penulis, dan beberapa lagi pengkelasan yang lain. Aku ada follow kawan-kawan (tak ramai) tapi aku pula ada 18 orang follower. Dulu aku sambungkan network Twitter ke Facebook & blog ini. Konon-konon nak merasa update lebih senang dan agaklah catchy sikit. Tapi lastly aku delete connection tersebut bila aku rasa benda ni macam dah tak fun dah. Dekat Facebook, aku ada 15++ friends dalam list. Mula-mula agak seronok sebab ramai add aku, mungkin disebabkan aku bergiat dalam bidang fotografi. Rasa seronok bila orang sukakan gambar-gambar aku, nak belajar dari aku mahupun ada yang sekadar nak tahu hebat takat mana aku ni. Disebabkan fotografi ini juga, aku mengenal ramai manusia. Ya, korang dah dengar banyak kali. Dan disebabkan mengenali ramai manusia itulah, begitu betul-betul mencabar wibawa aku sebagai seorang manusia biasa.

Semakin dewasa aku merasakan aku makin menjadi seorang direct person tetapi tidaklah pula outspoken. Bila aku update status dekat wall, perkataan aku itu menjadi perhatian sesetengah pihak. Positif atau negatif vibe, orang judge aku by ayat-ayat itu. Aku selalu ingat menjadi direct person bukan sesuai untuk semua peringkat manusia. Mula-mula aku kawal, tapi lama-lama aku keliru macam dah jadi split identity. Aku jadi bosan. At last aku ambil keputusan, jadilah seadanya. Yang tua dihormati, yang muda pun dihormati. Ramai jumpa kawan-kawan baru, ada juga bilangan kawan-kawan yang hilang dari senarai hidup aku. Yang buruk itu semua datang dari manusia, sesungguhnya aku mencari kebaikan dari Tuhan.

Aku tak tahu trend manusia sekarang bila sebut hal hilang kawan. Mulanya punca hanya pada seorang saja, tapi jadi menular. Yang lain pun nak jadi hater. Aku kaji semula isu macam ni, tapi bila fikir balik, untuk apa aku nak kaji semula? Benda takan jadi benda yang sama. Aku bukan manusia yang terikat pada kenangan. Yang lepas, aku lepaskan. Niat untuk membenci langsung sekali tak ada, malah hampir setiap hari aku update status dekat Facebook mendoakan kehidupan yang baik kepada kawan-kawan yang baik hati. Aku tahu, jumlah kawan yang baik hati sangat ramai. Tapi aku tak pandai nak approach diorang pun. Aku stalk kehidupan diorang, bagaimana menjadi seorang rakan yang baik hati kepada semua orang.

Aku ada beberapa orang kawan yang jalan hidupnya mudah, bila aku jumpa mereka, aku selalu mendapat inspirasi menjadi orang yang lebih baik. Aku juga ada kenalan, yang aku tak faham, bila aku jumpa kenalan ini, aku tak rasa aku akan melalui hari yang baik pada hari itu. Manusia, masing-masing punya ragam. Jadi korang fikirlah, kamu nak pilih yang mana satu. Berjumpa dengan kawan-kawan memberi impak super positif pada kau, atau yang akan memberikan kau mimpi ngeri. Aku rasa sungguh jahat melabelkan kenalan-kenalan macam itu. Tapi benda ni jugalah yang memberi aku trauma.

Sounds macam jahat, tapi ini prinsip aku. Aku tak jadikan facebook sebagai tanda hubungan aku. Info personal aku pun tak ada, sebab bagi aku itu semua hanya facebook. Ramai manusia yang menjadikan facebook sebagai penanda aras hubungan mereka. Pasal inilah, aku lagi suka menghadap Twitter, mungkin bagi aku, ilmu lagi penting dari menghadap beribu macam perangai manusia. Tapi kalau yang positif, aku jaga. Aku tak boleh lepaskan Facebook juga, sebab ramai idola aku selalu upload gambar kat sana. Namun, aku tgk idola-idola aku tu dah aktif semula dalam blog masing-masing, maybe ini lagi baik sebab aku suka baca tulisan-tulisan mereka.

Kepada kawan-kawan yang baik hati, aku selalu mendoakan kamu supaya Allah selalu memberikan kehidupan yang baik.

No comments: