Monday, February 11, 2008

Out Of Service...

Betul ke ni?

Betulla, jap lagi kita dah nak berlepas.

Huuhhu..mesti bestkan, tapi aku tak beli lagi bekalan makanan masa kita di angkasa nanti.

Hah! Nanti masa kapal NASA kita ni lalu kat town, ko boleh singgah sekejap turun untuk beli makanan.

Weh Kemat! Aku dapat offer g angkasa ni,

Ele, setakat jadi cosmonaut apa nak hairan…

Ele, okla tu, ko tgk kapal yang aku nak naik tu. N.A.S.A ok! Kira aku dan 2 orang kawan aku merupakan perempuan Malaysia pertama naik ke angkasa lepas ok.

Aku singgah ke pasar minggu, di hujung sana, kapal NASA yang aku dan kawan2 bakal naiki sedang menanti kami.

Tiba-tiba, aku terasa muka aku panas….

Shit! Mimpi rupanya. Hahaha.. sempat pula aku termimpikan kawan aku http://kematz.blogspot.com . sori la kemat, dalam mimpi aku tu ko tunjuk muka jeles kat aku, sebab aku dapat offer g angkasa lepas. Aku tersedar bila cahaya matahari sudah menerobos masuk ke bilik aku… aku berfikir sejenak. Aku bukanlah arif pasal mimpi tapi aku suka mempelajari tentang mimpi. Bukankah salah satu cabang ilmu boleh kita dapat dari mimpi? Hermm…orang kata hanya orang alim saja yang boleh mentafsir mimpi ni. Er… Allah Maha Adil, Kun Faya Kun…

Angkasa Lepas; bersifat sesuatu tempat yang tinggi, maybe cita-cita aku kot. Tapi tak sempat aku nak fly, aku dah terbangun. Em…. Apakah?


Ow. Lupakan tentang mimpi, mari bercerita tentang realiti hidup. Hari ni hari Ahad. Terasa lama pula aku cuti. Aku dah bangun awal hari ni, ekceli hari-hari pun aku bangun awal. Tak kirala hari cuti ke apa. Tetap bangun awal… aku pun sidai baju kat ampaian dan bersihkan depan rumah aku tu. Bengang sungguh bila pikir bab rumah. Babi! Babi! Babi!


Semalam aku chat dengan kawan cyber aku dari Philipina..

masze san : you r not in holiday?
*******: no....its not holiday here in phil....
*******: why its chinese new year?
masze san : for the chinese new year?
masze san : ya
masze san : we re on holiday until monday
*******: we'll celebrate it just for a day....
*******: yesterday.....
masze san: well i guess the chinese people just minority one in your country?
*******: yup...dats right....but like malaysia they wer the richy ones....
masze san : yeah
masze san :most
masze san : but nowadays the malay got too
masze san : malay richyo one
masze san : richy*
*******: hahahaha
masze san : bored for this long holiday
*******: i dont really think so....but the real thing is malay dont want to be dominated by other race..,,dats why few things aren't working for these people....
masze san : all people did dat
masze san: japan too
******* :like housing for passports....buy expensive stuff....strictly prohibited special not malay people.......but here in our country we treat everyone the same way
masze san : just keep our priority
masze san: little country should do dat
masze san : a lot of oppurtinity in here, but we shall keep it for citizenship first
masze san: if u treat people as u said, then its hard to find job for yourself
masze san : as u desired
masze san : but in here, all races for the citizenship - fair enuf
*******: i dont think so....
*******: hehehehehe
masze san: so?
*******: you can say because you never experience not seing stuff like wat i've mentioned...
masze san : kind of?
*******: hehehe
*******: never mind...
*******: heheh
masze san: just talk
masze san: previously we also facing the same one
masze san: but nowadays, it cud be fair
masze san: chinese company is only for the chinese
*******: try to imagine if there will be no sultan anymore...or wat u call that head of the country?...no more prime minister,.....but a president...vice, senators...led by christians and chinese.....
masze san: no way
*******: that's wat im talking about.....
masze san : msia is origin by muslim leads
masze san: but we fair enuf
masze san: no racist
******: hehheehhhe
masze sa: but lil ones
masze san: ada la
*******: but not enough....
*******: hehehehe
*******: so dats why......
masze san: u know maphilindo?
******: *laughing*
*******: never heard of 'em
masze san: u never learn history about dat?
masze san: wow dats our region important sory
*******: maybe in my childhood....
*******: heheheheh
masze san: history?
masze san : well, dats the main subject when i was in secondary school
masze san : indonesian wants to combine ; msia, phils; and indo
masze san : when msia dont want to folo it, they attacked msia
masze san : u shud now about our history then u can make yourself facts
*******: hehehe
*******: never heard of it....
*******: i was only in sekolah darja.....then i transfer here


Ohoks! Bahasa English aku tak best, tapi taka pa.. aku akan berusaha nak improve. Em..dia salahkan kerajaan Malaysia sebab bersikap tak adil dengan orang luar. Helo! Negara aku yang kecil ni juga ko nak pergi.. apasal ko tak pergi Jepun ke, US ke… tapi kalau ko Jepun, taraf hidup tinggi.. kalau ko p US, sana lagi konsep demokrasi yang sangat MERABAN. Apasal ko nak pileh negara aku ni? Sebab…

Negara aku dekat dengan kau.. now everyone can fly

Ko tak mampu nak g tempat lain kan

Sbb ko pikir senang nak ulang alik ke negara ko kan??

Herm… tapi ko tetap kutuk sistem negara aku. Cuba ko tengok sikit, di rantau Asia Tenggara ni, ko tengok negara mana yang stabil… Malaysia kan?? Even 2, 3 menjak ni ada kacau kat negara aku, tp tak ada la sampai pertumpahan darah.. ko nak negara aku terbuka cam negara ko? No way… we have our own rules… ko kata orang melayu kat negara aku tak mau dijajah, tak mau didominasi oleh orang lain?? Betul! Sebab untuk menjaga kepentingan negara kami sendiri, orang melayu tidak bertindak sendiri tetap juga disokong oleh kaum yang lain.. demi negara, demi Malaysia.

Jangan nak mengungkit negara aku tak bebas, kalau ko tak tahu sejarah rantau Asia Tenggara. Takanla kat negara korang tak diajar sejarah rantau kita ni? Opsss… I don’t expected yours same like me here. Tapi bila ko dah ckp negara ko terbuka untuk orang luar, aku tak boleh ckp apa daaa….. kesannya ko pun nak dtg negara aku .. nak cari yang lebih bagus kan….ahhahaha…malas nak cakap..

At least, aku merempat di negara aku sendiri…..



3 comments:

Miko Yamaguchi said...

budus punya urang...sedap2 kutuk negara urang...tgk negara sendiri la dulu...berapa ramai merempat di sabah tu...bapukul jak rakyat kamurang tu...ndak abis2....

KeMatZ said...

heheheheh... apa kes aku ada dalam mimpi ko... hehehehehe

Malaysia Aman.. Peace...

Cik Mas said...

muahahah:

savahanis : leks ja ko sana!

kematz : muahahha