Friday, August 5, 2011

Kasih dan Sayang.


Saya agak menyesal kerana terlambat merasakan bersama debaran kegembiraan dan kesedihan bersama-sama penonton lain filem Nurkasih The Movie pada bulan Mei yang lepas. Saya mendapat link filem penuh/ fullmovie dari seorang kaki movie, kemudian memulakan penumpuan saya terhadap filem ini. Kawan lelak di facebook kata filem ini bisa menitiskan air mata lelaki mereka; saya merasa pelik namun masih bersangka baik. Bila saya pula yang melihatnya, boleh dikatakan setiap babak yang menarik emosi saya, saya akan menangis. Betapa hebatnya kuasa Nurkasih menarik perhatian dan mempermaikan emosi para penonton. Saya yakin saya tidak berkeseorangan menjadi penonton pen-tangis terhadap filem ini.

Rasa kasih dan sayang ialah perkara misteri yang Allah turunkan kepada setiap pemilik hati di dunia ini. Haiwan dan tumbuhan juga punya rasa kasih dan sayang. Malah matahari, bulan dan bintang dan semua ciptaan yang Maha Agung. Malah sampai ke alam kematian pun kasih dan sayang itu tetap wujud. Syurga ialah landasan abadi yang Tuhan berikan untuk kita. Terpulang pada kita untuk memilih mana-mana jalan kehidupan. Kalau pincang sekalipun, kita sentiasa punya peluang untuk memperbaiki haluan diri. Malah sehingga ke hujung nyawa sekalipun, pintu taubat sentiasa terbuka untuk kita. Kecuali bila nafas sudah berhenti..

Di sana sini saya melihat pertelingkahan manusia berlaku pada setiap saat. Saya tertanya-tanya bila pertelingkahan emosi ini akan berakhir. Bak kata Ana Rafali, kasih dan sayang harus ada kasihan. Bak kata saya, diri sendiri perlu memberi peluang untuk kasih dan sayang. Malah semua hati perlukan terma ini. Tanpa kasih dan sayang, dunia menjadi kucar kacir seperti sekarang. Saya yakin manusia yang kejam mana sekalipun masih mempunyai perasaan kasih dan sayang, cuma ketamakan dunia telah menutup keseluruhan hati secara total bila didesak lagi dengan bisikan syaitonnirojim.

Ada masanya saya selalu beragak-agak; agaknya ada tidak sudut di dunia ini yang tidak mempunyai jiwa-jiwa kacau ini? Semua orang di situ hidup harmoni meskipun latar belakang yang berlainan. Itulah Utophia saya, ataupun tanah masyarakat impian saya. Keamanan itu boleh dicipta cuma bersyaratkan keberanian dan pegangan hidup berteraskan wahyu. Saya amat yakin semua manusia dibekalkan dengan sikap kasih dan sayang ini. Cuma faktor terdesak atas kehidupan overload yang menyebabkan banyak hal negatif telah berlaku.

Tontonilah filem ini. Saya yakin anda juga akan menangis seperti saya. Selamat berkasih sayang.

No comments: