Saturday, March 16, 2013

Sibuk.

Minggu ini, purata tidur aku sehari cuma 4 jam. 2 jam selepas balik dari sekolah, 2 jam lagi untuk di tengah malam. Sibuk gila dengan hal-hal pekerjaan.

Aku merindui aktiviti-aktiviti aku yang lepas. Kadang aku bingung, untuk apa semuanya kesibukan ini. Apa kau kata ini adalah salah satu proses akhir untuk menjadi seorang guru? Aku pikir kesibukan ini tidak akan pernah berputusan. Malahan sampai ke hari tua. 

Cuma sibuk keterlaluan ini aku lihat mungkin pada pra persediaan. Hal-hal praktikal. Ada juga guru-guru lama berlenggang kangkung dengan hanya membawa buku rancangan pengajaran dan beg tangan berjenama untuk ke kelas. Aku pula, macam tidak cukup lantai bergerak ke kelas. Itupun guru pembimbing aku selalu kata, terlalu banyak kelemahan. Kelemahan itu aku akur, aku ke sini ialah untuk menuntut ilmu. Bukan berlumba-lumba untuk tayang kehebatan.

Aku tidak pasti nasib untung aku kini. Kalau aku ukur-ukur dengan orang lain, aku memang seorang yang bernasib baik. Baiklah, janganlah mengeluh. Allah dah bagi, Allah punya banyak rahsia.

Cuma Tuhan ku, kadang hamba Mu ini terlalu penat. Penat fizikal, penat mental. Itu belum lagi hal kawan yang sedang cuba memburukkan aku. 

Jadi, aku memilih untuk berdiam dan cuba menampakkan diri seperti orang bodoh. Tapi aku lakukan kerja-kerja rutin dengan sebaiknya. Aku tahu, ramai orang baik juga sedang berada di sekeliling aku. Aku tahu.

Terima kasih ya Tuhan ku, untuk semua hal-hal terbaik ini. Aku memang penat mengejar penambahbaikan diri sendiri untuk masa depan. Mohon selalu diberi kekuatan akal dan fikiran.

No comments: