Thursday, July 26, 2012

Benda 'mati' yang bernyawa.


 Aku kurang membaca tentang teori-teori kehidupan manusia yang sudah dihakciptakan secara formal. Salah seorang manusia yang wujud dalam hidup aku berkata; hujah tidak mudah patah apabila kita mampu menyebut teori-teori kehidupan yang diinspirasikan dari luar.

Adakah ini bermaksud untuk mempertahankan diri sendiri, adakah kita perlu meng-quote-kan teori-teori kemanusiaan yang sudah didaftarkan itu?

I'm thinking - - -

Banyak hari aku fikirkan tentang pendapat manusia itu. Sudahnya aku kembali ke pangkal jalan, sebenarnya manusia boleh menentukan hala tujunya sendiri. Tetapi ideologi-ideologi itu haruslah berdasarkan pemerhatian serta pengalaman (positif & negatif) yang kukuh. Bukan membuta tuli, meluluh dan melampau. Hala tuju harus ada rujukan tetapi bukan mengikut acuan.

Berfikir - - -

Aku rasa hidup tanpa pegangan (sah atau tidak) sememangnya memberi impak yang besar. Baik atau buruk? Mungkin buruknya tersangatlah banyak. Aku pasti adanya lohong besar di dalam bahagian-bahagian hati apabila merasakan seperti 'untuk apa sebenarnya hidup ini?'. Contohlah, dia mengaku ateis atau tidak percaya kepada kewujudan Tuhan. Aku yakin sebenarnya seorang ateis itu sentiasa mencari Tuhan yang dirasakan tidak ada. Dia tidak sedar dia sebenarnya sedang menampal lohong-lohong kosong tentang ketuhanan yang dicarinya.

Sebab itu - 

Al-Quran adalah gabungan buku masa depan dan masa lepas. Al-Quran diturunkan dengan penuh tertib. Sebenarnya bukanlah aku tidak membaca tentang teori-teori kehidupan manusia, tetapi perbezaan pendapat yang wujud antara tokoh-tokoh tersebut menjadikan satu dimensi lain. Yang boleh bawa aku jadi ragu-ragu. Tapi kalau difikirkan, perbezaan-perbezaan itulah yang menjadi pelengkap tentang ilmu kehidupan. Cuma aku yang masih belajar, aku kena work hard untuk capai satu tingkat tentang kepercayaan terhadap kehidupan manusia. Sebab itulah, aku kini kerap menjadikan Al-Quran sebagai bahan rujukan paling ulung. Aku harap suatu hari nanti aku boleh mengintrepetasikan perkaitan-perkaitan kehidupan dengan rahsia-rahsia wahyu dari Allah.

No comments: