Wednesday, November 2, 2011

16 tips Fotografi Jalanan (Bahasa Sarkastik)

Entry kali ini merupakan permintaan 3 orang rakan baru yang baru berjinak-jinak di dalam photografi. Semua di bawah merupakan pandangan peribadi saya dan sila ignore sekiranya tidak berkesesuaian dengan pemahaman masing-masing.

1. Kadang-kadang ada baiknya kita bergerak di dalam kumpulan untuk melakukan Street Photography, tetapi saya lebih suka di dalam kumpulan yang kecil. Cukup sekadar 2-3 orang teman, ini kerana saya mengambil kira soal keselamatan di masa depan. Kita tidak tahu siapa yang ada di sekitar kita.


3. Bawalah beg yang sesuai dan tidak expose sangat tentang beg kamera anda. Selain isu keselamatan diri sendiri, keselamatan kamera juga perlu diambil kira. Kamera ialah gajet yang sensitif, sudah tentu memerlukan penjagaan yang sesuai.

4. Cubalah melatih diri untuk mendapatkan gambar street lain daripada yang lain.

5. Latih diri untuk lebih peka kepada sekitar.

6. Cabar diri untuk tidak mendapatkan gambar tidak jadi. Pastikan balik ke rumah dengan hasil yang excellent.

7. Kurangkan gambar-gambar candid manusia, cuba berkomunikasi dengan orang-orang sekeliling.

8. Cuba dptkan posisi di bahagian depan manusia, tidak dari arah belakang subjek mahupun mengiring. Ini salah satu cabaran paling jelas pada setiap penggemar photografi jalanan.

9. Usah merungut dengan gajet diri sendiri. Bawalah apa saja yang ada, gunakan dengan semaksimum yang mungkin.

10. Jangan percaya kepada cakap-cakap 'gajet itu ini tidak boleh'.

11. Jadi kreatif sebanyak yang mungkin, flash subjek, tilt shift, noise, slow shutter, itu suma kreatif. Yakin pada diri sendiri, banyakkan buat rujukan dan penting semuanya dari hati.

12. Sekiranya niat hendak bermegah-megah kerana ada kamera, merasakan ianya satu trend, kita tidak akan mendapat apa yang kita mahu.

13. Jangan mengeluh bila melihat kawan lain mempunya shot yang menarik. Awak ada kamera, ada lens, mesti ada hasil gambar.

14. Bila melakukan post processing menggunakan software, cuba kurangkan penggunaan tone yang meleret-leret. Street photography melibatkan realiti kehidupan, diri sendiri mahupun masyarakat. Jangan malas untuk lakukan googling di internet.

15. Jangan mengharapkan jalan pintas. Jalan pintas boleh berlaku, tidak selalu bertuah dan tidak selalu berjaya. Cuba usaha.

16. Jangan lupa beri tengok LCD skrin kamera awak kepada subjek.

2 comments:

Anonymous said...

Penyuka jalan-jalan juga?
Salam kenal dari Indonesia :)

Cik Mas said...

Lembaranpung, salam kenal dari Malaysia. Iya, memang suka jalan2.